Plantes de cànnabis descobertes pels investigadors durant l'operatiu contra un grup organitzat.

Cinc detinguts i 35 quilos de cabdells de maria decomissats

23.06.2020 | 17:19

Només aquí, a Terrassa, en una nau de la Cogullada, els mossos van trobar 35 quilos de cabdells de marihuana, segons fonts policials. Només aquí, van detenir cinc persones. Terrassa ha tornat a formar part amb realç d'una operació contra el cultiu a gran escala de maria que, de moment, ha cristal·litzat en 26 detencions i el decomís d'un miló d'euros en droga en onze locals en diversos llocs.

Els Mossos d'Esquadra consideren desarticulat "un entramat criminal dedicat al cultiu massiu de marihuana en naus industrials per a la seva posterior distribució". La darrera fase de l'operatiu ha permès detenir nou persones que s'afegeixen a les altres 17 arrestades des que es va iniciar la investigació al mes de febrer. En total, són 26 els detinguts, de nacionalitat espanyola, albanesa, sèrbia i marroquina. Els investigadors els consideren presumptes autors dels delictes de pertinença a grup criminal, contra la salut pública i defraudació de fluid elèctric.

L'operatiu a Terrassa es va fer el 9 de juny passat amb un escorcoll en una nau al carrer de Soler i Diffent, a la Cogullada. La investigació es va iniciar durant la segona quinzena del mes de febrer, quan els mossos van localitzar una plantació de marihuana a Castellví de Rosanes. Fruit de les indagacions, es va determinar que darrera els responsables de la plantació hi havia "un complex entramat criminal" que controlava moltes més plantacions en diferents municipis catalans, "per a la seva posterior distribució dins i fora de Catalunya".

El gruix del grup estava format per persones de nacionalitat albanesa i d'altres zones del Balcans, tots amb diversos antecedents per delictes contra la salut pública en altres països europeus. Els agents van comprovar que els investigats havien llogat diverses naus i domicilis en diferents punts de Catalunya amb l'objectiu d'establir una xarxa de cooperació per al cultiu i la distribució de marihuana en grans quantitats.

Els mossos van veure que els identificats duien un nivell de vida molt elevat, tot i que cap d'ells disposava de feina estable remunerada. Arribaven a pagar fins a 5.000 euros al mes pel lloguer de cases de gran nivell o per les naus industrials. Compraven rellotges d'alta gamma. Segons es deriva de les indagacions, l'organització comptava amb una estructura ben definida i amb una clara distribució de tasques. Els responsables, entre els quals hi havia un jugador de futbol professional d'un equip albanès de segona divisió, disposaven de grups de persones encarregades de vigilar contínuament les naus industrials on hi tenien les plantacions. De vegades fins i tot els tancaven al seu interior, on vivien en condicions precàries.

Per fer enviaments de drogues fora de Catalunya, la xarxa feia servir camions de transports de mercaderies per eludir els controls i els tancaments de fronteres establerts amb motiu del COVID-19. Tots els membres del grup es desplaçaven de matinada pel territori català, i canviaven contínuament de vehicles i de vies de comunicació.

El nivell d'especialització i tecnificació era tan elevat que els sospitosos podien desmantellar i reinstal·lar ràpidament tota una plantació de marihuana de més de 1.500 plantes si creien que la policia els vigilava. Preferien tenir cultius no molt grans, però molt repartits, "amb l'objectiu de poder garantir sempre la continuïtat de la producció si alguna era intervinguda per la policia", diuen els mossos.

El 16 de juny es va establir un operatiu policial, tutelat pel jutjat d'instrucció número 4 de Martorell, que va permetre detenir nou membres de l'organització i dur a terme set entrades i escorcolls a Vic, Castellví de Rosanes, Tarragona, Reus, El Masnou i Montcada i Reixac, cinc en naus industrials i dos en domicilis. L'operatiu policial, en les seves diverses fases, ha permès la intervenció de 225 quilos de cabdells de marihuana preparats per al seu consum, 5.600 plantes de marihuana en avançat estat de creixement i 1.000 esqueixos de maria. El total de les substàncies intervingudes tindria un valor superior al milió d'euros al mercat il·lícit, tot i que es podria triplicar el seu valor un cop fora d'Espanya, indiquen els mossos.

El dispositiu ha desmantellat cultius en onze naus industrials, cinc de les quals estaven ubicades a Tarragona i la resta a Terrassa, Riudoms, Castellbell i el Vilar, Montcada i Reixach, Vic i Castellví de Rosanes, respectivament.