La Regió Sanitària de Barcelona, que inclou Terrassa, pot avançar dijous a la fase 3.

Regulació immediata de la desescalada si es passa a fase 3

16.06.2020 | 21:11

El Govern començarà "immediatament" a regular la desescalada, en aspectes com la mobilitat o l'obligatorietat d'aïllar-se si es tenen símptomes de la Covid-19, en el cas que Catalunya passi a fase 3 aquesta mateixa setmana, sense esperar que acabi l'estat d'alarma. La Generalitat va traslladar dilluns al Ministerio de Sanidad la proposta de que la nova gran Regió Sanitaria de Barcelona, que inclou Terrassa, ja que uneix la Ciutat Comtal amb les dues regions metropolitanes, juntament amb Lleida passin demà dijous a la fase 3. Incialment, la Generalitat va anunciar que esperaria al dilluns dia 22, quan ja haurà finalitzat l'estat d'alarma pel canvi de fase.

Aquesta proposta ha variat i així ho va explicar ahir la consellera de Presidència i portaveu de la Generalitat, Meritxell Budó, a la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiu català.

El Govern està a l'espera que l'executiu central autoritzi el pas de tot Catalunya a la fase 3 aquest dijous, de manera que es puguin afrontar de manera més "escalonada" els desplaçaments amb motiu de la revetlla de Sant Joan, ha justificat Budó .

nova etapa

El Govern vol regular aspectes relacionats amb la mobilitat, l'ús de mascaretes o l'obligatorietat d'aïllar-se si es tenen símptomes de coronavirus

La consellera va assenyalar que, si el Govern central valida el pas de Catalunya a fase tres, "immediatament" el Govern català ha d'acordar fer el salt a "una nova etapa" en què ja establiran un "marc regulador" propi, sense esperar que acabi l'estat d'alarma el proper dia 21 de juny. "En la fase 3 ni estarem el temps mínim imprescindible per fer el tràmit necessari per passar a aquesta nova etapa", ha remarcat.

En aquesta etapa, el Govern vol regular aspectes relacionats amb la mobilitat, l'ús de mascaretes o l'obligatorietat d'aïllar-se si es tenen símptomes de coronavirus, ha explicat la portaveu.

Pel que fa al Fons Covid-19 de 16.000 milions d'euros a repartir entre les comunitats autònomes aprovat pel Govern central, Budó va afirmar que és "insuficient" el que rebrà Catalunya, tenint en compte que només la despesa sanitària estimada per la Generalitat ha pujat a "gairebé 4.000 milions d'euros".

D'altra banda, la consellera ha evitat entrar en la polèmica amb l'infectòleg Oriol Mitjà, que ha assessorat el Govern català, i que va criticar aquest dimarts que ni la Generalitat ni el Govern espanyol s'han deixat "ajudar pels experts".

Budó es va limitar a agrair la feina de Mitjà i s'ha mostrat convençuda que, en el cas que apareguin rebrots o una segona onada de Covid-19 a la tardor, "aquestes persones que han ajudat estaran al costat del Govern".