Moment del judici oral a la cúpula dels Mossos que es desenvolupa a l'Audiència Nacional.

El fiscal rebaixa la petició de pena per a Trapero i Pere Soler

08.06.2020 | 21:09

El fiscal va anunciar ahir la rebaixa de la seva acusació al major dels Mossos d'Esquadra Josep Lluís Trapero de 11 anys de presó per rebel·lió a 10 anys per sedició, i va oferir com a alternativa poder condemnar-lo a 60.000 euros de multa per desobediència, el que el lliuraria de la presó. El terrassenc Pere Soler, exdirector dels mossos, també es veu beneficiat per aquesta rebaixa fiscal.

La decisió de retirar l'acusació pel delicte de rebel·lió d'acord amb la sentència del "procés", a més de Trapero i Soler, beneficia un tercer acusat que també s'enfrontava una petició d'11 anys de presó: l'exsecretari general d'Interior César Puig. Era el segon de l'exconseller Joaquim Forn, condemnat a 10 anys i mig per sedició.

D'aquesta manera, el tinent fiscal de l'Audiència Nacional, Miguel Ángel Carballo, va reduir la seva petició de pena per aquests tres acusats en 10 anys de presó per sedició i, en cas que el tribunal no consideri provat aquest delicte, ofereix com a alternativa condemnar-los a 60.000 euros de multa a cadascun per desobediència i inhabilitació especial per 1 any i 8 mesos. Pel delicte de sedició, el fiscal reclama també la inhabilitació absoluta equivalent als anys de condemna.

Per a una altra persona acusada, la intendent dels Mossos Teresa Laplana, va mantenir la seva petició de 4 anys per sedició amb l'alternativa de 30.000 euros de multa i un any d'inhabilitació per desobediència.

En l'escrit de conclusions definitives, lliurat a la secció primera penal de l'Audiència Nacional, Miguel Ángel Carballo esgrimeix com a prova de càrrec, entre d'altres, la documentació que tres mossos van transportar en una furgoneta, que va ser interceptada per la Policía Nacional "camí de la seva destrucció en una incineradora".

En aquest dispositiu els agents "van trobar documents que van evidenciar les veritables intencions dels comandaments dels Mossos d'Esquadra com era no impedir el referèndum i col·laborar amb els líders independentistes al desenvolupament i culminació del procés que hauria d'acabar amb la independència de Catalunya".

El fiscal destaca la "rellevància" dels Mossos d'Esquadra en els plans independentistes per la seva "capacitat investigadora i intimidatòria", el que va ser "imprescindible per protegir les accions dirigides a la celebració del referèndum". Per a això, afegeix, es van dedicar "a funcions impròpies d'un cos policial com va ser la realització de seguiments a d'altres cossos policials, entorpir la seva tasca i en alguns casos, fins i tot, oposar-se físicament".

documents

Com a prova esmenta el document "Enfocats", conegut com el full de ruta del "procés", i l'agenda Moleskine, intervinguts al que va ser segon de l'exvicepresident Oriol Junqueras, Josep Maria Jové, en el registre de la Conselleria d'Economia el 20 de setembre de 2017, que es va fer enmig d'una multitudinària protesta. Dos vehicles de la Guardia Civil van patir destrosses i la secretària judicial va abandonar l'edifici per la teulada.

Sobre aquest episodi, el fiscal assegura que Trapero i Laplana "van cooperar de manera decisiva" amb els fins perseguits per institucions catalanes i per les associacions independentistes ANC i Òmnium Cultural. Pel que fa a Pere Soler, el fiscal sosté que va donar "cobertura i protecció a les persones implicades en l'organització del referèndum", mentre que a César Puig l'acusa d'alertar de l'actuació dels altres cossos policials i facilitar informació als impulsors del "procés".

El judici, que va començar el 20 de gener i que es va reprendre ahir després de l'aturada pel coronavirus, continuarà dilluns vinent.