Demà Terrassa entra en unafase 0 "light" de confinament

Demà Terrassa entra en una
fase 0 "light" de confinament

17.05.2020 | 11:06

Catorze comunitats que concentren 32 milions de persones, un 70% de la població, han superat la fase 0 del pla de desescalada i passaran dilluns a la fase 1 o fins i tot, en el cas d'algunes illes, a la fase 2, excepte la Comunitat de Madrid, Barcelona i àmplies zones urbanes de Castella i Lleó. Aquesta ha estat una de les decisions del Ministerio de Sanidad, que ha donat llum verda a la proposta de la Generalitat perquè Barcelona i l'Àrea Metropolitana puguin gaudir d'una fase 0 "light". És una decisió que sobretot té incidència en el petit comerç, ja que podran obrir sense cita prèvia els establiments de menys de 400 metres quadrats.

Inicialment, el Ministerio de Sanidad va anunciar que les decisions respecte al desconfinament es prendrien per províncies. Catalunya va presentar la proposta d'utilitzar com a territori la Regió Sanitària. Ahir, la Generalitat va realitzar una petició per comarques i una modificació de la fase 0, amb major relaxació, però sense arribar al nivell de la fase 1. El Govern espanyol ha donat la llum verda a excepció de la comarca del Baix Montseny, que segueix en fase 0 avançada. Així, des de dilluns, passen a la fase 1 les regions sanitàries de Girona, Lleida i Catalunya Central, juntament amb les comarques d'Alt Penedès i Garraf Aquestes àrees s'afegeixen a l'Alt Pirineu, Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre que fa una setmana que són a la fase 1.

Terrassa, dins la Regió Sanitària Metropolitana Nord, malgrat tenir uns indicadors d'infecció molt baixos per nombre d'habitants (ahir es va tancar l'operatiu de l'Hotel Terrassa Park com a centre sanitari), demostrant la millora de la situació, passarà a aquesta fase 0 "light". La dependència amb Barcelona i el flux de mobilitat estan resultant determinants.

relaxament
El relaxament de mesures permetrà ja aquest dilluns la reobertura de comerços sense necessitat de cita prèvia; l'obertura de centres educatius per a la seva desinfecció, condicionament i el treball administratiu i preparatori dels docents i personal auxiliar; obertura d'Universitats per a la seva desinfecció, condicionament i per gestions administratives i d'investigació; obertura de laboratoris universitaris; servei de préstec a les biblioteques; obertura dels museus amb la limitació d'un terç de l'aforament, on els ajuntaments poden garantir aquest aforament; el culte religiós: obertura amb la limitació d'un terç de l'aforament; flexibilització de les vetlles funeràries amb una ampliació de la presència a les vetlles de fins a 10 persones; reactivació progressiva dels serveis socials, amb atenció prioritària a col·lectius més desfavorits; reobertura gradual d'aquelles instal·lacions cientificotècniques que van quedar tancades a la primera fase de la pandèmia; obertura de centres d'alt rendiment amb mesures d'higiene i protecció reforçades i, si és possible, torns; entrenaments individuals de professionals i federats i entrenament bàsic de lligues professionals.

Per contra no es permet l'apertura de terrasses, el que continua deixant el sector de l'hostaleria en un moment molt complicat. Només pot obrir per encàrrecs a domicilis. Tampoc es poden realitzar trobades a domicilis de fins a deu persones. Cal recordar que es mantenen totes les franges horàries per sortir de casa.