Després de l'aplaudiment als sanitaris, a les vuit de la tarda, al carrer Cardaire canten una cançó.

La cançó del carrer Cardaire

25.04.2020 | 04:00

esprés dels aplaudiments de les vuit de la tarda als sanitaris i a la gent que està patint pel coronavirus, als balcons del carrer Cardaire sona una cançó cantada pels seus veïns, però no sempre la mateixa, sinó una diferent cada dia, acompanyada de guitarra i percussió. Una cançó, a més, la lletra de la qual ja disposen els veïns un dia abans després de rebre-la a través del correu electrònic perquè la vagin aprenent i assajant la melodia.

Així s'ho munten des que va començar el confinament els veïns del carrer Cardaire, al Centre, gràcies a una iniciativa que va començar de manera espontània i que s'ha acabat institucionalitzant després de sumar-s'hi progressivament molts residents.

Ho explica Frederic Terradas, un dels impulsors de la iniciativa. Aquest veí, que canta a l'Agrupació Coral de Matadepera, assenyala que ells van més enllà del magnífic "Resistiré" del Dúo Dinámico per tocar un ampli repertori d'estils molt diferents. "Ja hem cantat un munt de cançons, moltes d'elles a petició dels veïns, que se sumen a les del nostre propi repertori", afirma.

El conjunt d'edificis del carrer Cardaire té sis escales i a la façana de davant no hi viuen veïns. Bàsicament són els residents d'aquestes escales els que surten a cantar al balcó. Així, per cada escala surten a cantar entre cinc i vuit famílies.

Estrènyer lligams

"Entre els veïns hi ha un professor d'escola amb una potent veu de tenor que d'alguna manera porta la batuta. I també hi ha un professor de música, que té un grup amb el qual actua els caps de setmana, que s'encarrega de tocar la guitarra", detalla Frederic, donant a entendre que ells dos aporten la 'professionalitat', per dir-ho d'alguna manera, a aquest grup de veïns.

Explica Frederic sobre el naixement d'aquesta iniciativa que al cap de pocs dies de posar-se en marxa de manera espontània, més tard va aparèixer a les bústies de cada escala un document amb una proposta d'uns veïns del primer bloc. En aquest escrit es convidava a tots els veïns a cantar i a suggerir cançons i es proposava enviar per e-mail la cançó de l'endemà perquè la gent la pogués assajar.

Així, quan el cantant principal decideix la cançó -el professor d'escola amb veu de tenor-, l'envia per e-mail als veïns esmentats del primer bloc. Ells busquen la lletra i el vídeo corresponent i l'envien per correu electrònic a la resta.

A causa de la situació de confinament, les comunicacions es fan per e-mail i en algun cas per telèfon. Ara mateix s'envien les cançons per e-mail a unes 18 famílies.

Malgrat que ja són sis setmanes de confinament, amb totes les cançons que això representa, la iniciativa "manté el nivell", diu satisfet Frederic. "I això que els veïns pràcticament no ens veiem els uns als altres quan aplaudim i cantem, ja que la forma dels balcons de l'edifici no ho fa fàcil i per veure'ns hem de treure el cap", puntualitza, fet que li dóna més mèrit a la proposta.

"La veritat és que la gent ho agraeix molt, i això que fem, juntament amb el confinament, ens està servint per conèixer-nos millor entre nosaltres, per estrènyer lligams", afegeix.

Les cançons són variades i conegudes per una gran part dels veïns. Per exemple, s'ha cantat "Si em dius Adéu" (Lluís Llach), l'"Aleluia" de Cohen, "Resistiré" (Dúo Dinámico), "Un llop de mar" (Port Bo), "Boig per tu" (Sau), "Santa Lucía" (M. Rios), "Bella nit" (cançò de tuna), "Grita" (Jarabe de Palo), "El Canó de Palamós" (havanera) i "El Cant de la Senyera" (aquesta es va cantar el dia de Sant Jordi), entre moltes altres.

D