El Banc d'Espanya preveu una contracció econòmica d'entre el 6,6% i el 13,6 per cent
La crisi del coronavirus

El Banc d'Espanya preveu una contracció econòmica d'entre el 6,6% i el 13,6 per cent

20.04.2020 | 12:21

El Banc d'Espanya calcula que l'economia espanyola es contraurà enguany entre un 6,6% i un 13,6% per l'efecte de l'epidèmia de coronavirus, una caiguda del PIB "sense precedents" la concreció dels quals dependrà de la metodologia utilitzada i la durada del confinament.

En un informe publicat aquest dilluns, el Banc d'Espanya estima també que el dèficit públic tancarà enguany entre el 7% i l'11% del PIB -quan en 2019 ho va fer en el 2,6% del PIB- i que el deute públic s'elevarà a entre el 110% i el 120% del PIB -95,5% del PIB en 2019-.

La institució analitza els efectes sobre l'economia de la pandèmia en diferents escenaris encara preliminars, encara que en qualsevol cas adverteix que "apunten a reculades del PIB espanyol en 2020 sense precedents en la història recent".

Un primer enfocament, centrat en l'oferta, analitza l'evolució del PIB en funció de la caiguda de la producció econòmica i conclou que la contracció oscil·larà, si el confinament dura 8 setmanes, entre el 6,6% (si l'activitat es normalitza després del confinament) i el 8,7% (si no es normalitza fins a cap d'any).

En cas que el confinament s'allargués 12 setmanes, la contracció econòmica ascendiria al 13,6% i s'arribaria a final d'any sense aconseguir una normalització de l'activitat, especialment en les branques lligades a l'hostaleria i l'oci.

Un segon enfocament, més adequat per a mesurar l'impacte més enllà del curt termini, es basa en la realització de simulacions conforme al Model Trimestral del Banc d'Espanya (MTBE), que estudia les principals relacions de l'economia espanyola per a comprendre els canals de transmissió de la pertorbació.

Així, apunta que la pèrdua de rendes de llars i empreses implicarà una reducció de la despesa o el recurs a crèdits que comportaran pagaments futurs, al mateix temps que la incertesa suposarà posposar decisions de despesa.

Conforme a aquesta metodologia, un confinament de 8 setmanes en el qual les mesures adoptades pel Govern evitin la pèrdua de llocs de treball i el tancament d'empreses suposa una contracció econòmica del 6,8% enguany, seguida d'un repunt del 5,5% en 2021.