Els regidors van posar en pràctica el ple passat l'acord de jugar net en els debats.

Govern i oposició acorden rebaixar la tensió dels debats

03.03.2020 | 04:00

ots ens hem compromès a rebaixar la tensió en els plens i procurar que en les discrepàncies polítiques es mantingui el joc net". Són paraules de l'alcalde, Jordi Ballart, després de la reunió mantinguda amb tots els portaveus municipals per abordar, a petició de l'oposició, els insults i atacs personals rebuts durant la sessió del mes de gener.

Ballart es va avenir la setmana passada a reunir-se amb els portaveus per calmar les aigües. Sense voler personalitzar en ningú, l'alcalde considera que tots els regidors, no només alguns del govern, són responsables de la tensió que es viu en els plens d'aquest mandat i en les formes pujades de to que s'empren a vegades. No amaga que les tenses relacions que manté TxT amb el PSC (partit al qual pertanyia Ballart i alguns altres membres ara de TxT) poden condicionar el debat, però assegura que s'hi està treballant per llimar asprors.

Més enllà d'aquesta situació, Balart assegura que tots van coincidir que cal un "esforç" per "vetllar pel bon funcionament" dels plens i treballar perquè "el debat polític es basi en el respecte mutu". L'alcalde ha entomat la petició que l'ha fet l'oposició d'adquirir un paper més protagonista als plens i modular els debats. "Si algú perd les formes, em tocarà intervenir. He optat sempre per deixar fer i no tallar el debat polític, però no estic acostumat a aquestes maneres de fer tan vehements", sosté Ballart.

I és que hi ha una sensació general entre tots els partits que els debats en l'anterior mandat, alguns de molt crispats i ofensius, es basaven en les discrepàncies ideològiques i no en els atacs personals. El portaveu d'ERC i soci de govern, Isaac Albert, li treu ferro a l'assumpte, tot i que veu molt positiu la celebració de la reunió i creu que era "indispensable" fer-la. "Hi ha hagut episodis desagradables i, fins i tot, lamentables, però crec que en el fons són fruit d'aquest nou encaix de tothom en l'etapa de canvi que suposa l'arribada d'un nou govern a la ciutat amb maneres de fer les coses diferent", considera Albert. "Estem en una fase de canvi i tots ens hem de ressituar".

Cs, que va ser el grup que va demanar la reunió amb l'alcalde, també va sortir satisfet de la trobada. "Tots estem convençuts que aquesta manera de fer no beneficia a ningú", explica Javier González.

El regidor creu que el respecte és fonamental. "Si les relacions personals es deterioren, això acaba dificultant l'assoliment de consensos, i estem aquí per treballar precisament per arribar a acords per a la ciutat". Cs exigeix a l'alcalde que faci aquest paper "d'àrbitre" quan algú traspassa la línia dels atacs personals, però també creu que els regidors han de tenir "cintura" i demanar disculpes sobre la marxa si algú els fa saber que han faltat el respecte.

idees i no insults

També el PSC hi confia en aquesta responsabilitat assumida per tots els edils per tal de garantir el joc net al ple. Marc Armengol, portaveu socialista, desitja que les actituds de "ridiculitzar l'adversari" hagin estat cosa del passat i donin lloc al "debat de les idees, en comptes del d'insults".

Si bé tots asseguren haver pres nota de la reunió (certament el ple del passat divendres es va desenvolupar en un altre to), Meritxell Lluís, portaveu de JxCat, és de les més optimistes. "La reunió va anar molt bé i crec que servirà", assegura. Més enllà de les "simpaties personals", Lluís està convençuda que els regidors egarencs "serem capaços de discrepar des del respecte. Les formes, en política, són molt importants", es reafirma.

T