Un procés que influeix en els adults

28.03.2019 | 04:00

Aquest "ajust" horari també té repercussions en els adults. Només són 60 minuts de menys que gaudirem al llit aquest diumenge. Però els suficients per a que el cos d'algunes persones pugui notar notablement aquest canvi. Un procés que pot donar lloc a alteracions del son, en l'estat d'ànim i fins i tot en els hàbits alimentaris. També pot passar que en els primers dies després del canvi horari les persones sentin més cansament de l'habitual, estiguin irritables i, fins i tot, els costi concentrar-se.

Els experts asseguren que, en la majoria de persones sanes, els efectes solen ser pocs però són semblants a quan fem un viatge en avió a un altre país que té un altre horari; realment el nostre cos segueix funcionant amb l'horari anterior, però tot funciona amb el nou horari.

El nostre organisme té un regulador horari que s'adapta a la llum solar i als estímuls de l'entorn. Regula un cicle diari que afecta els nivells de les hormones i les activitats cel·lulars i per aquest motiu quan hi ha una variació d'horaris el nostre cervell pot desorientar-se.

Una directiva europea regula el canvi d'hora amb l'objectiu d'estalviar energia, encara que diversos col·lectius reclamen que Espanya mantingui l'horari que li correspon per posició geogràfica.