Opinió
Terrassa 2030. Una estratègia de ciutat per a una Terrassa líder, pròspera i socialment justa

Terrassa 2030. Una estratègia de ciutat per a una Terrassa líder, pròspera i socialment justa

02.03.2019 | 04:00

La setmana passada, Xavier Marcet presentava en aquest diari una proposta de singularització de la nostra ciutat. Avui, l'alcalde, Alfredo Vega, aporta la seva visió a 10 o 15 anys vista, a partir de la conferència que va fer el maig de l'any passat i en la qual va convidar a obrir un diàleg ciutadà sobre el futur de Terrassa.

Xavier Marcet és una d'aquelles persones visionàries que saben mirar més enllà sense
deixar de tocar amb els peus a terra. El seu coneixement professional i acadèmic de les tendències eco-nòmiques, socials i tecnològiques a escala mundial és la base de la visió i de les idees que posava damunt la taula fa uns dies, a través d'aquest diari, sota el títol "Una proposta de singularització de la ciutat". Una vegada més, des del Diari de Terrassa fa una aportació molt positiva al debat ciutadà, i agraeixo profundament el seu compromís amb la ciutat.
 
Resumint-ho molt, Marcet fonamentava la seva proposta en tres eixos estratègics: aposta radical pel talent emprenedor, innovació en espais econòmics i projectes estratègics i creació d'un nou model cultural basat en la sostenibilitat i en l'economia circular. L'autor feia un pas més i plantejava quatre instruments per impulsar aquesta estratègia de desenvolupament eco-nòmic: tres agències públic-privades (talent, projectes estratègics i economia circular) i un replantejament del disseny urbanístic de la ciutat a través d'un nou pla d'ordenació o POUM.
 
Abans que res, vull agrair públicament a Xavier Marcet la seva contribució a la reflexió imprescindible que hem de fer sobre la Terrassa que volem i la que necessitem, així com sobre els instruments necessaris per aconseguir-ho i una justa distribució dels beneficis que se'n derivin per crear benestar, progrés i qualitat de vida per a tothom.
Ens calen idees i propostes de futur que no siguin simples ocurrències. Ens calen visions a llarg termini, forjades des de dins de la ciutat però també amb capacitat d'entendre cap a on va el món i detectar les nostres oportunitats. I ens cal enfortir la cultura del diàleg, de la confiança mútua i del respecte, que són els grans valors sobre els quals és possible compartir objectius i traduir-los en pactes.

Lea el artículo de opinión completo en nuestra zona de suscripción