Gent DT / Gastronomia

Els beneficis de l'oli d'oliva en dejú

09.09.2018 | 04:00
Els beneficis de l'oli d'oliva en dejú

a dieta mediterrània compta amb un producte estrella: l´oli d´oliva, una mena d´or líquid per a la salut que com més pur és, més beneficis aporta.

Un estudi realitzat per la universitat de Virginia Tech va descobrir que l´oleuropeïna, un compost químic fenòlic present en l´oliva, ajuda a que el cos segregui més insulina, una molècula de senyalització central en el cos que controla el metabolisme. El mateix compost també desintoxica una altra molècula de senyalització anomenada amilina, que forma agregats nocius en la diabetis tipus 2. D´aquestes dues maneres, la oleuropeïna ajuda a prevenir l´aparició de la malaltia. Aquest aliment, però, té altres beneficis:

Estimula el trànsit intestinal
Segurament molts ja ho saben però per si queda algun dubte, cal dir que està científicament provat que l´oli d´oliva afavoreix l´intestí.

Prevé alguns tipus de càncer
L´oli d´oliva ajuda a prevenir tot tipus de càncers relacionats amb el sistema digestiu. A més, un estudi realitzat per les universitats de Granada i Barcelona ha comprovat que un component que es troba a la pell de les olives ajuda a frenar la proliferació cel·lular, en les cèl·lules del càncer de còlon.

Afavoreix l´absorció de nutrients
També està demostrat que la seva ingesta regularitza el trànsit d´aliments des de l´estómac a l´intestí, alentint aquest procés per a una millor absorció de tots els nutrients que procedeixen del menjar.

Redueix l´acidesa gàstrica
L´oli d´oliva es compon d´una sèrie de substàncies que neutralitzen l´efecte nociu dels àcids gàstrics causants de l´acidesa i el reflux, com si fos una pel·lícula protectora de l´estómac i de les seves parets davant l´excés d´acidesa que de vegades té lloc a l´estómac.

Actua sobre el sistema hepatobiliar
Segons alguns laboratoris, l´oli d´oliva verge extra biològic és un complement perfecte per a la neteja hepatobiliar, és a dir, per la vesícula biliar, conductes biliars, fetge i pàncreas. Redueix la formació de càlculs biliars i ajuda a dissoldre i expulsar les pedres.

Ajuda a deixar de fumar
Acompanyar una culleradeta d´oli d´oliva amb molta aigua és una bona idea, ja que el cos necessita d´aquest líquid essencial per a la vida a l´hora d´eliminar impureses. L´oli d´oliva recorrerà millor l´organisme, s´eliminarà més fàcilment l´excés de nicotina i disminuirà els seus efectes.

Aprimar-se
Quan es combinen la llimona i l´oli d´oliva de manera adequada, i són ingerits, actuen com un depurador molt potent que fa que totes les toxines que li sobren al cos siguin expulsades el més aviat possible. Tenen l´efecte de netejar el fetge en fer que aquest dugui a terme les seves funcions, a més de prevenir la retenció de líquids.

Combatre la ressaca
Prendre qualsevol menjar ric en oli d´oliva, ajudarà a formar una pel·lícula dins de l´estómac per evitar així que l´alcohol s´adhereixi a les seves parets i produeixi aquest fatal malestar que molts coneixen.

Propietats antiinflamatòries
Una investigació realitzada per científics de Filadèlfia (EUA) ha demostrat que l´oli d´oliva verge extra, un dels pilars de la dieta mediterrània, conté un component analgèsic de característiques similars al ibuprofèn, un analgèsic i antiinflamatori d´ús comú. 

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook