Gent DT / Gastronomia

El gelat i la salut no estan renyits

15.07.2018 | 04:00
El gelat i la salut no estan renyits

Sorbets, granissats, de crema o de iogurt, els gelats són un dels petits plaers més habituals en l´època estival. Mantenir una dieta saludable i una bona línia no és incompatible amb consumir-ne. Només cal tenir en compte el tipus de gelat, la qualitat, la quantitat i la freqüència amb què en prenem.

Fonamentalment, existeixen dos tipus de gelats: els de gel i els elaborats a base de productes làctics. Luis Bello Català, metge especialista en nutrició, dietètica i dietoteràpia, apunta que si una peça de fruita té unes cent calories, un polo pot tenir-ne al voltant de setanta. "La fruita és més sana però en quant que a calories, un polo no és extremadament perillós", aclareix.

Per la seva banda, un gelat de crema servit en un vaset "pot tenir unes cent vint o cent trenta calories", apunta. En aquest sentit, l´especialista assenyala que no s´ha de confondre dolç i gelat, ja que "mentre un dolç té unes sis-centes calories per cada cent grams, la mateixa quantitat de gelat pot tenir aproximadament cent seixanta calories. Però quan al gelat li posem galeta o, sobretot, xocolata, estem barrejant gelat i dolç i llavors les calories es disparen", adverteix. D´aquesta manera, l´expert indica que un gelat recobert de xocolata podria contenir unes cent vint calories si no tingués xocolata, mentre que amb xocolata arriba a les tres-centes. "El gelat de xocolata amb ametlles acostuma a portar greix vegetal, sobretot oli de coco i palma, que pugen el colesterol. És un tipus de gelat que engreixa molt, per la qual cosa no seria adequat el seu consum de forma quotidiana", detalla.

Un altre tipus de gelats que estan últimament de moda són els de iogurt, més lleugers que els gelats tradicionals. "Estan a mig camí entre el gelat i el iogurt", apunta el doctor Bello. El metge expressa que si un iogurt descremat té unes cinquanta calories i un gelat unes cent cinquanta, el gelat de iogurt es quedaria en cent. Però també cal tenir en compte la quantitat que es consumeix. "Un gelat engreixa més que un iogurt gelat, però mentre que amb el gelat tenim la tradició de prendre´n un vaset, el iogurt gelat acostuma a consumir-se en un recipient més gran. Això fa que un iogurt gelat pugui engreixar més que un gelat normal, que normalment és més petit", precisa.

Millor artesanals
No obstant això, un altre aspecte important a l´hora de consumir un gelat és la seva qualitat. En aquest sentit, l´especialista destaca que el gelat industrial, més barat, és molt pitjor que l´artesanal, ja que moltes vegades per fabricar l´industrial s´utilitza llet deshidratada i grasses saturades.

Per assegurar-se que el gelat porta bons ingredients, una bona opció és preparar-lo a casa. "El que té de bo fer el gelat a casa és que s´utilitzen productes naturals, uns ingredients que no s´empren en la fabricació industrial perquè resultaria molt car", apunta el doctor Bello, que destaca que no és el mateix l´oli d´oliva que un oli vegetal com el de coco o palma, ni utilitzar en la seva preparació llet en pols o llet normal. 

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Noticias relacionadas