Gent DT / Gastronomia

Les cireres: "perles" molt llamineres

24.06.2018 | 04:00
Les cireres: "perles" molt llamineres

És una de les fruites més captivadores i llamineres que hi ha. Ara ens trobem just al temps de beneficiar-nos al màxim d´aquest deliciós fruit la collita del qual s´allarga fins a, ben bé, la primera quinzena de juliol. A part d´un sabor excepcional i d´una textura única, descobrim les raons dietètiques per assaborir aquesta fruita estiuenca rica en antioxidants molt eficaços per mantenir joves la pell i les articulacions.

A casa nostra en gaudim tant com podem perquè és d´aquelles fruites que només trobem al mercat en un temps limitat. Potser podem pensar que és un producte nascut a la zona mediterrània però no és així. Com ocorre amb d´altres fruites dolces, aquestes "perles" vermelles o granatoses provenen d´Orient, de l´Àsia Menor, fins al límit amb Turquia. La cirera pren el seu nom de la colònia grega Kerasus, actual Giresun, situada a la zona entre la Mar Negra i la Mar Càspia i que va ser conquerida pels romans al segle I aC. Allí s´hi conreaven cirerers, i els romans, quan van descobrir la forma i sabor tan atractius de les cireres, es van emportar uns quants exemplars cap a Roma. El cultiu va tenir tant d´èxit que el van estendre fins on les condicions climàtiques ho permetien.

Ja a la cuina, pot semblar que l´única opció a l´hora de menjar-les fresquetes, una per una, anar picant. De fet, aquesta opció és la més estesa, aquella que perllonga les postres i delecta grans i petits.

Les cireres són una fruita que, per la seva naturalesa calorífica calenta i la temporada de l´any en què apareixen, val més consumir al natural i sense cuinar, segons els experts en nutrició. Les podem utilitzar de decoració en diferents postres fresques.

D´agricultura ecològica
Per altra banda, és important consumir sempre fruita de temporada i la localitat d´origen de collita i producctó també és un factor important que cal tenir en compte. Tothom hauria de consumir aliments pròxims, segons comenta el doctor Pérez-Calvo.

També convé aconseguir-les de cultiu ecològic, perquè no hauran estat tractades amb pesticides ni conservades amb laques, abrillantadors ni ceres.

Sopes i gaspatxos
Però aquest dolç fruit ens ofereix més aportacions gastronòmiques del que sembla. Així, les cireres resulten sovint un ingredient molt utilitzat pels grans xefs per a receptes força elaborades. A les cartes dels millors restaurants hi ha plats com un magret d´ànec amb cireres picotes glassejades o un foie calent amb una reducció de vinagre de cireres.
Si ara amb l´arribada del bon temps i amb la calor comencem a fer sortides a la platja i ens emportem la carmanyola per fer el píc-nic, un bon recurs és endur-nos sopes fredes o gaspatxos d´aquesta fruita. Un plat tan estiuenc com el gaspatxo adquireix uns matisos ben diferents si, a la barreja de tomàquet, cogombre, pebrot verd, vermell i ceba tendra, hi afegim també cireres.

Un altre plat lleuger i refrescant surt d´afegir trossos de cireres a les amanides. Fan una bona combinació amb l´enciam, les olives o el blat de moro així com amb les llavors (de sèsam, gira-sol o rosella) que aporten un toc ecològic i una imatge moderna al plat.

Destaca per tant, la funció decorativa de les cireres, sobretot quan preparem postres. A Reus, per exemple, resulta molt habitual menjar coca de cireres. Sobretot, durant la festivitat del Corpus. Aquest tast dolç esdevé ric en sabor i molt colorista.

També és un producte natural protagonista de la cuina internacional. Per exemple, una mica més lluny de casa nostra, a terres franceses, ens ofrenen amb els "clafoutis". Es tracta d´un dolç típic elaborat amb aquesta fruita, uns pastissos fets al forn amb cireres que acaben banyades en una massa semblant a la dels creps.

Per a salses i licors
Aquest fruit de l´arbre del cirerer també es pot conver-tir en salses per acompanyar la carn o el peix. Per fer la salsa, només caldrà que barregem l´oli, el vinagre i la fruita de temporada amb les parts iguals.

Sense oblidar que amb aquests petits fruits de color vermell intens també preparen licors (per exemple, el "kirsch", d´origen alemany, elaborat amb cireres silvestres), cerveses, a més de melmelades, galetes, flams i tantes altres creacions... 

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Noticias relacionadas