Santos Fresno. Cap de servei al departament de Justícia

"Un dels objectius és que no es retiri la denúncia"

25.05.2018 | 04:21
"Un dels objectius és que no es retiri la denúncia"

El balanç de les primeres setmanes d´aplicació del servei d´acompanyament a judici és positiu per a Santos Fresno, cap del servei de suport a l´execució penal de la gerència territorial de Barcelona-comarques. Fresno valora la bona acceptació que el recurs ha tingut entre les víctimes i els jutges.

En què es traduirà, en concret, aquesta prestació?
L´acompanyament pot començar per explicar a la víctima en què consistirà tot el procés judicial, que de vegades resulta una mica complicat d´entendre.

I pot seguir?
Doncs derivant-la a un assessorament jurídic, si s´escau; oferint-li un suport emocional. Moltes víctimes, a l´hora d´entrar al judici, se senten molt soles. Si nosaltres en podem contenir les pors i les angoixes, això farà que no se sentin abandonades. Aquesta tasca també resulta positiva per als jutges, ja que intentarem que la víctima estigui més estable emocionalment a l´hora de declarar i no ho hagi de fer plorant.

De vegades, per les circumstàncies, segueix sent complicat que la víctima presenti denúncia en els casos de violència domèstica.
El pas de presentar la denúncia costa molt, ja que sovint la dona fins i tot se sent culpable del maltractament que rep. És com si fos el món a l´inrevés... Si finalment presenta la denúncia, l´objectiu és que no la retiri. Per això també es duu a terme aquest acompanyament a la víctima, per sostenir-la en aquesta postura, donat que en el transcurs del procés judicial n´hi ha moltes que en desisteixen.

Com pot evolucionar el servei d´acompanyament a judici?
Ara, al Jutjats de Terrassa comptem amb un tècnic que fa aquest acompanyament, i hi ha un psicòleg itinerant i disponible per als casos més problemàtics. Per al futur, la idea seria poder comptar amb una intervenció que fos més integral.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook