Laia Piqué

"Tinc la síndrome de Down i faig tasques administratives i de recepció"

01.05.2018 | 04:21
"Tinc la síndrome de Down i faig tasques administratives i de recepció"

"Treballo a Aigües de Sabadell, la meva ciutat, des de fa molt temps –diu la Laia Piqué, de 35 anys i amb la síndrome de Down–. Allà faig d´auxiliar administrativa. Porto tot el tema dels papers; surto, vaig a Correos, als bancs... I alguns matins també estic al taulell atenent el públic".

La Laia destaca que viu sola i que ella mateixa fa totes les feines de casa. Com va trobar aquest treball, la Laia? La sabadellenca havia estudiat un programa de formació i inserció d´auxiliar administrativa. I després la Fundació Aura de Barcelona la va posar en contacte amb Aigües de Sabadell.

"Som capaços de tot"
La Laia també sap utilitzar l´ordinador. "Amb els companys, tots som iguals i ens mirem com a iguals", assegura.
"S´ha de veure que nosaltres, les persones que tenim la síndrome de Down, som capaços de tot; jo, per exemple, llegeixo, escric i també estic en un grup de música, en què toco la flauta", explica. "Estic molt ocupada! No paro!"
Des d´Andi Down Sabadell afegeixen que quan les persones amb la síndrome que formen part de l´entitat troben una feina, sempre hi ha algú de l´associació que en realitza el seguiment.

La idea és facilitar el període d´adaptació del treballador a l´empresa i que, en qualsevol moment del seu pas per aquesta, la persona senti un suport al darrere.

La síndrome de Down, una alteració genètica produïda per la presència d´una còpia extra del cromosoma 21, és la principal causa de discapacitat intel·lectual i l´alteració genètica humana més comuna, segons indica l´associació Down España.

Es dóna a totes les ètnies i països, amb una taxa d´incidència d´un cas per cada sis-cents o set-cents naixements arreu del món.

Down España calcula que al conjunt de l´estat viuen unes 34 mil persones amb la síndrome de Down; i uns sis milions a tot el planeta. L´entitat desmenteix una creença habitual: que la síndrome presenta diferents graus. 

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook