Publicidad

Ferreteria Paloma, 153 anys apostant pel futur

17.07.2017 | 20:19
Anna i Jan Paloma reben de mans del president, Carles Puigdemont, el guardó atorgat per la Generalitat de Catalunya

Ferreteria Paloma acaba de ser guardonada per la Generalitat de Catalunya, en reconeixement pels seus 153 anys d´existència. Els seus actuals propietaris, Jan i Anna Paloma Gorina, la cinquena generació de la família que regenta el negoci, van rebre una distinció especial en l´acte d´entrega dels Premis Nacionals a la Iniciativa Comercial i als Establiments Centenaris de Catalunya.

La història d´aquest establiment és remunta l´any 1864, quan el rebesavi de Jan i Anna Paloma, Pau Paloma Astals, va obrir el que, d´entrada, era una ferreteria i, alhora, una merceria. Situat al número 3 del carrer Església de Terrassa, aquest comerç va experimentar un canvi important quan.

Amb l´arribada dels primers vapors a la ciutat, el besavi, Joan Paloma Vert, se centra més en l´apartat de ferreteria per maquinària, i deixa de banda la merceria. L´avi de la família, també de nom Pau Paloma Astals, farà el salt definitiu cap al futur, al comprar el solar del carrer Major, i construir la seu de l´establiment on encara roman la ferreteria. Amb l´aparició de grans centres de distribució i la dificultat de negociar en solitari amb els proveïdors, l´avi de Jan i Anna, es reuneix a un bar de Barcelona amb onze comerciants de ferreteria i acorden fer grans comandes compartides, per tal de poder competir amb les grans empreses del sector.

A aquest grup, se l´anomenarà els dotze apòstols, i són la llavor de COFAC, la primera central de compres del sector de ferreteria d´Espanya, de la que l´avi, que ja comença a comercialitzar els primers electrodomèstics no endollats (cuines econòmiques o estufes) serà el seu president. Amb l´aparició del pare, Joan Paloma Marro, arribaran els primers electrodomèstics endollables, però entra al negoci la seva esposa, Nuri Gorina Gibert, que aporta un sector de molt èxit, com és el menage, el parament de la llar o els regals.

Com va succeir amb l´avi i la central de compres de ferreteria, el pare veu la necessitat de fer el mateix amb els electrodomèstics i, amb unió amb una sèrie de comerciants de la comarca, s´uneixen fins a crear la central de compres del sector, de nom Milar.

Segons Jan Paloma, un dels actuals propietaris, la clau de la longevitat del negoci rau en què "hem sabut adaptar-nos als canvis, disposem d´una bona exposició dels nostres productes, i tenim un bon coneixement d´ells, per satisfer les necessitats dels clients", a més de comptar amb "una bona atenció personalitzada i, especialment, un bon servei postvenda"

Paloma té 800 metres quadrats d´exposició a la seva tenda del carrer Major, i 400 metres quadrats a la ferreteria. Hi podem trobar electrodomèstics, aparells petits (batedores, cafeteres, etc.), articles de menage, parament de la llar, mobles de jardí, telefonia, informàtica, televisors, estris de bricolatge i molts articles més. A més, es poden fer cursets de cuina per nens i per adults, especialment rebosteria, a un recinte habilitat, situat un dels pisos del mateix establiment.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook