Gent DT / Reportatge

Rafael Vives: "El més divertit de tot això és la sorpresa"

11.06.2017 | 10:16
Rafael Vives: "El més divertit de tot això és la sorpresa"

No s´esperava que el programa tingués el recorregut tan llarg que està tenint. Rafel Vives, mallorquí de 51 anys, fa 30 anys que va aterrar a Barcelona per incorporar-se a l´Institut del Teatre. Des de fa tres anys, presenta a TV3 el programa "Ja t´ho faràs", un espai que, com defineix la cadena, "no és sobre bricolatge, és sobre com es pot canviar l´entorn domèstic amb idees, amb imaginació i amb les nostres mans". Vives, un tot terreny del món del teatre (ha estat actor, decorador, escenògraf i atrezzista, entre d´altres), ens parla de la seva experiència en aquest programa on es prioritza l´aprenentatge per saber reparar, transformar, decorar i tot un seguit de verbs relacionats amb el reciclatge.

D´on surt la idea de fer un programa d´aquestes característiques i com és que li van demanar de presentar-lo?
La idea surt del Departament de Nous Formats de TV3 i de la seva directora, Fúlvia Nicolàs, i el realitzador Joan Pavia. Ells ja han creat altres programes i no sabien res del món del bricolatge i tot això, i necessitaven algú que els ajudés. Jo he treballat en la direcció d´art i en efectes especials amb gent que ells coneixien i els van adreçar a mi i em van proposar fer de presentador. I la veritat és que m´ho estic passant molt bé.

Tenia experiència anterior com a presentador de programes televisius?
Mai havia fet de presentador. Vinc del món del teatre i he fet d´actor. Vaig estar 10 anys a la Fura dels Baus. També he dirigit actors i algun avantatge tenia en aquest sentit.

Sembla que el "Ja t´ho faràs" ha agradat molt a l´audiència. S´ho esperava o creia que no tindria recorregut?
Nosaltres som els primers sorpresos. Vam començar el programa sense saber quina acceptació tindria entre el públic. També hem descobert que hi ha tot un món a darrere del que podríem dir "fes-t´ho tu mateix". Hi ha moltes coses a fer i estils diferents en els treballs manuals, i tractem tot això al programa. Pensava que faríem com a molt dos o tres programes i ja n´hem gravat 95 en tres anys. Seguim treballant amb el mateix equip amb què vam començar i ens ho passem molt bé.

Podem considerar que la gent que crea objectes a partir del reciclatge són artistes?
Artistes no ho sé. Potser hi ha els que són artesans i els que són artistes, és el debat de sempre. Hi ha artistes que usen materials reciclats i artesans que recuperen coses. Nosaltres hem donat veu a molts artistes de tot el món que treballen amb materials procedents del reciclatge.

Què considera que atrau més els espectadors o creu que en l´actualitat hi ha poques coses que els puguin sorprendre?
El més divertit de tot això, i del programa, justament, és la sorpresa. A vegades, la gent mira el programa per saber què farem amb un objecte concret. Sempre hi ha un component màgic en el fet que, d´un trasto vell, en pugui sortir un de nou.

Destacaria alguna secció del programa que li agradi més o que consideri més interessant?
La secció "Del món mundial" està molt bé perquè podem veure les coses que fan gent de tot el món. Per exemple, vam ensenyar un anglès de Londres, Ian Berry, que amb retalls de pantalons texans vells fa quadres.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook