Gent DT / Estil

Un àmpli ventall per triar les teves ulleres de sol

11.06.2017 | 04:20
Un àmpli ventall per triar les teves ulleres de sol

Els ulls són una de les parts més delicades del nostre cos i de les quals més cura cal tenir, especialment a l´estiu, a causa dels efectes del sol i el clor. Per això cal usar unes ulleres adequades, no només amb un disseny que ens agradi i ens escaigui, sinó amb el factor de protecció necessari.

El primer que s´ha de tenir en compte és que s´ha d´evitar comprar aquest accessori en mercats ambulants o similar, ja que, segons l´Associació Europea d´Ulleres de Sol, el 31% de les ulleres adquirides pels usuaris a Espanya tenen aquest origen i no passen els controls sanitaris.

Per garantir que el que comprem compleix amb tots els requisis per cuidar els ulls, és molt important fixar-se que porten un adhesiu a les lents. Aquest, a més, ha de portar les sigles de la Comunitat Europea (CE), el símbol UV i el número de filtre solar (que va del 0 al 4) així com la referència a la normativa que compleixen (que serà "EN 1836:1997"). Tot plegat per demostrar que són de qualitat.

Les ulleres de sol, abans d´arribar al mercat, han de complir un seguit d´estàndards. Per exemple, han de passar per proves de laboratori, des d´estudis mecànics fins a mesuraments amb un espectrofotòmetre que analitza la capacitat de filtrar la llum visible i els raigs ultraviolats.

Val a dir que si bé les ulleres que no han superat aquest control no han de ser perilloses, unes ulleres sense el filtre adequat no estan protegint. L´ull compta amb els seus propis mecanismes de protecció: la pupil·la es contrau amb l´augment de lluminositat, amb la qual cosa arriben menys radiacions; i el cristal·lí és un filtre natural. Però en certes circumstàncies, poden no ser suficients. Per exemple, en les hores de màxima exposició del sol (el 70% de la llum ultraviolada arriba de les 10 del matí a les dues de la tarda), si s´està a una major altitud, depenent dels llocs on un es trobi (com en zones on existeix un gran dany de la capa d´ozó) i en certes superfícies que reverberen la llum (fonamentalment la muntanya, que reflecteix un 80% dels raigs solars, i l´aigua, que ho fa un 20%).

Nivells de protecció
Les lents no protegeixen només per ser fosques sinó que han de frenar també els raigs ultraviolats. Un cop s´està segur que les ulleres de sol han passat amb èxit les anàlisis del laboratori, cal escollir el factor adequat a l´activitat per les quals s´usaran. Existeixen cinc nivells, que van del 0 al 4. Les lents que són de categoria 0 tenen una transmissió de llum d´entre el 80 i el 100%. Aquí s´inclourien les ulleres incolores i les que tenen un color molt suau.

D´altra banda, les de nivell 1 són lents amb una coloració suau i que s´usen per mitigar lleugerament la molèstia produïda per la lluminositat exterior. Es poden usar en qualsevol circumstància tot i que no són suficientment fosques per usar-les a ple sol. Les de categoria dos tenen un color més fosc i es poden usar en exteriors amb una lluminositat mitjana, mentre que les de categoria 3 tenen un color prou fosc per resultar còmodes a ple sol (tenen una transmissió d´entre el 8 i el 18%). Són les que s´acostumen a trobar a les òptiques. Finalment, les ulleres de sol de categoria 4 són adequades en circumstàncies de lluminositat especial. Són molt fosques i es recomanen en ocasions les quals un filtre de categoria 10 no resulta suficient: principalment alta muntanya, desert i similars. Això si, no es pot conduir amb elles.

D´altra banda, és important saber que unes ulleres de categoria de filtre superior no protegeixen més. És a dir, si bé unes ulleres de categoria superior són més fosques, no protegeixen més contra la radiació UV que unes de categoria inferior. Per tant del que es tracta és d´usar la categoria de filtre adequada per les condicions de llum determinades a cada lloc. Per exemple, les més clares aniran bé quan estigui nuvolat, les més fosques quan surti el sol i les molt fosques per circumstàncies de lluminositat extrema.

Si al marró, no al vermell
També el color de les lents és important, ja que alteren els matisos originals de la llum (i dels objectes). Les menys segures són les que tenen els vidres grisos i les de color degradat, ja que deixen certs angles de risc per on també pot entrar la llum intensa. El millor, segons els experts, és optar per vidres marrons, que milloren el contrast i ofereixen la protecció més gran.

Una altra bona elecció per no haver de preocupar-se pels canvis de llum són les ulleres fotocròmiques, que adeqüen la pantalla de protecció en funció de l´exposició del moment. Les ulleres amb vidres verds també són adequades per qualsevol activitat i alteren molt poc els colors.

D´altra banda, si bé les grogues poden ser útils en alguns esports com l´esquí o el tir, ja que milloren el contrast per tenir una imatge més fina, les vermelles són molt incomodes per mirar.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Noticias relacionadas