Gent DT / Salut & Bellesa

L'embaràs, una etapa sensible per a les dents

03.06.2017 | 04:23
L'embaràs, una etapa sensible per a les dents

En la vida de la dona, un dels moments en què s´ha de tenir la màxima cura de les seves dents és l´embaràs. És en aquesta etapa quan el cos de la futura mare experimenta els majors canvis fisiològics i hormonals per adaptar-se a la gestació del nou fill. I a causa d´aquests canvis la salut bucodental de la futura mare també està exposada a més riscos.
Per començar, tota dona hauria de consultar el seu odontòleg i rebre diagnòstic sobre l´estat de la seva salut bucal, fins i tot, abans de l´embaràs i després, una vegada cada trimestre durant la gestació. En aquestes visites de control la futura mare rebrà informació sobre els hàbits més adequats que ha de seguir quant a higiene i manteniment dental per tal de disminuir riscos de malalties orals tant per a ella com per al seu bebè.

La gingivitis gestacional
Un dels problemes més comuns entre les embarassades és la inflamació de les genives (la part més sensible de la boca en aquest període). Com explica el doctor Jordi Cabecerán Esteve, cirurgià i implantòleg del Centre Parc del Nord, "la geniva també acusa els canvis hormonals i amb freqüència la dona pot patir gingivitis gestacional, sobretot si ja era propensa abans a aquest tipus d´afecció". Els símptomes més clars són inflamació, sagnat i vermellor degut a l´acumulació de la placa bacteriana per un dèficit d´higiene oral.

Estudis recents indiquen que el 36% de les embarassades poden arribar a desenvolupar una gingivitis, segons la Sociedad Española de Periodoncia y Osteointegración. És important revisar l´estat de les genives perquè és focus més gran de problemes durant la gestació. En aquest sentit, la futura mare s´ha de fer un control rigorós de la placa bacteriana i dels dipòsits de càlcul per estalviar-se possibles complicacions.

La dona embarassada també té un major risc de patir càries a causa dels canvis físics i hormonals "que alteren la resposta dels teixits de suport de les dents (genives i os de la mandíbula) davant la presència de bacteris comuns a la cavitat bucal", explica el doctor Cabecerán. El consum de més dolços i aliments ensucrats, la cremor d´estómac i els canvis en la composició de la saliva poden provocar una erosió de l´esmalt i fer-lo més sensible a la càries.

Malaltia periodontal
La gingivitis de la gestant també pot ser la porta d´entrada a altres malalties de les genives com ara la periodontitis. L´especialista del Centre Parc del Nord recorda que si la pacient ja seguia abans un tractament periodontal haurà d´extremar la cura de la seva boca i llavors més que mai visitar el seu dentista. Se sap que el 20% de casos de parts prematurs són provocats per la malaltia periodontal. La dona afectada té més possibilitats de ser mare d´un nadó de baix pes o immadur.

Per tant el manteniment d´una bona salut bucodental és la primera aposta que ha de fer una mare per tenir un nen sa.  

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook