Gent DT / Gastronomia

A la brasa

28.05.2017 | 04:22
A la brasa

Les brases, incandescents, són allò que primer queda de la llenya un cop que el foc va apaivagant-se. Les brases ens serveixen per escalfar-nos a l´hivern i alhora donen nom a una forma molt tradicional de cuinar que, de fet, tant és possible emprant carbó com llenya mateix.

Però no a tothom agrada cuinar a la brasa, perquè hi ha vegades en què en acostar la mà a les graelles ens podem cremar; o bé suem massa d´estar tant a la vora del foc. A més, depenent del vent, sovint la nostra roba acabarà amb pudor de fum. Per aquestes raons és bastant més còmode anar a un bar o un restaurant, asseure´ns a taula i, plàcidament, esperar que altres preparin la carn a la brasa per nosaltres. A Terrassa, hi ha locals que ens conviden a assaborir uns plats de brasa que ens faran venir salivera només de veure´ls. No hi faltarà un bon tros de botifarra crua, amb freqüència acompanyada per unes costelletes de xai, cansalada, tal vegada d´uns "pinxitos" o bé una mica de pollastre i conill.

La cuina de brasa ho admet gairebé tot. També, un bon entrecot, un xoriç, unes xistorres o unes "morcilles".

Guarniment
Quan anem a una braseria sol passar que no demanem la carn i prou, sinó que aquesta la solem menjar, per exemple, amb una bona i completa amanida. L´enciam i companyia ens ajuden a tirar la carn avall.

En si, la brasa resulta una forma sana de cuinar, ja que bona part del greix de la carn va caient, de mica en mica i graelles avall, en el procés de cocció. Però encara que hàgim perdut bastant del greix pel camí, un tiberi d´aquestes característiques no deixa de ser contundent, així que acompanyar-lo d´una mica de verd (del verd de l´amanida) ens ajudarà a fer una menja més equilibrada.

A més de l´amanida, entre els acompanyants habituals de la carn a la brasa també hi ha el pa torrat i sucat amb tomàquet o all; unes patates rosses; verdures fetes també a la brasa; i l´allioli, una salsa cabdal de la cuina catalana que no pot faltar a la festa! 

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook