Gent DT / Comerç

Una vida cent per cent lliure de gluten

13.05.2017 | 04:23
Una vida cent per cent lliure de gluten

La celiaquia és una malaltia crònica relacionada amb la resposta de l´organisme al gluten. Tal com explica el doctor en biologia Daniel Closa, mentre que per la majoria de la població el gluten és una proteïna més, que es pot digerir com la resta, pels celíacs és una font de problemes molt important, ja que posa en marxa una resposta del sistema immunitari que acaba per danyar les parets del budell. Com a conseqüència, els afectats poden presentar no només diarrees sinó també problemes de creixement, distensió abdominal, anèmies, baix pes, cansament, cefalees, dolors articulars i fins i tot altres malalties associades com diabetis, hipotiroïdisme o problemes ginecològics, entre altres. Per això és tan important que els celíacs facin una dieta completament sense gluten, una proteïna present en alguns cereals com el blat, ordi, sègol, espelta, triticale (híbrid del blat i l´ordi) i possiblement, l´avena. Per això, el celíac no pot menjar cap aliment en l´elaboració del qual s´hagin utilitzat farines, midons, fècules, sèmoles o qualsevol altre derivat d´aquests cereals (ja sigui com a matèria primera, ingredient d´un ingredient compost, additius i/o aromes, o com a impuresa de midons o fècules).

No obstant també hi ha cereals lliures de gluten com l´arròs, l´amarant, el blat de moro, la tapioca o la quinoa. Els tubercles i els fruits secs naturals, així com el peix, les fruites, les verdures, la carn i els ous tampoc en contenen. Aquests són només alguns exemples, ja que la dieta del celíac pot ser molt variada. Això si, ha de mirar sempre l´etiquetatge de tot el que compri i, si no està segur, preguntar, ja que la ingesta de gluten, per més que sigui en petites quantitats, té efectes en l´organisme, ja siguin digestius o extradigestius.

Un públic que creix
S´estima que a Catalunya, una de cada cent persones és celíaca, tot i que nou de cada deu ho desconeixen. A més, es calcula que hi ha 75 mil famílies afectades on almenys un dels seus membres ho és. Això és molt, més si es té en compte que un cop diagnosticat, el tractament consisteix a mantenir una estricta dieta sense gluten per tota la vida, només així s´aconsegueix una total recuperació de la lesió intestinal (que pot necessitar mesos o fins i tot anys).
Amb aquest escenari, el fabricant de productes sense gluten ha de treballar per arribar als seus consumidors amb les millors condicions i garanties de seguretat. Cada cop són més els establiments del nostre país que han incorporat productes sense gluten, i ara no només es troben a les farmàcies i locals especialitzats sinó també a supermercats, herbolaris i tendes de dietètica, forns i pastisseries, entre altres. De fet, cada cop és més comú també veure menús de restaurants que indiquen que tenen plats sense gluten.

Contaminació creuada
Això si, és molt important vigilar amb la contaminació creuada, que es pot produir en el moment de la fabricació i a la cuina de casa o del restaurant. És fonamental seguir unes pautes correctes d´higiene i unes mesures que us poden facilitar les associacions de malalts i professionals mèdics.

En aquest sentit l´Associació Celíacs de Catalunya alerta de la facilitat amb què es poden contaminar els productes aptes per a celíacs, per exemple en restaurants, si estan en contacte amb aliments que tenen gluten. Per això, han engegat una campanya informativa. Amb l´etiqueta "Les traces compten" es vol fer visible aquest greu problema de la contaminació creuada.

El que es pot fer a casa per evitar-ho és vigilar amb les restes de molles; tenir una torradora exclusiva per pa, no fregir productes sense gluten en un oli on s´hagi cuinat amb anterioritat productes amb gluten; emmagatzemar de manera separada els productes sense gluten, posant-los a dalt (per evitar que caiguin restes) i tenir-los identificats; evitar els utensilis de fusta, ja que són porosos; o posar un plat a sobre quan s´usi el microones. Cal tenir present que si per error s´ha fet servir un ingredient que conté gluten, no es pot treure i el producte quedarà contaminat.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Noticias relacionadas