Opinió. Maria Jesús Comellas Carbó

Sobre educació

07.05.2017 | 04:21

En totes les situacions de la vida quotidiana es parla de l´educació. Tothom té la paraula a la boca per fer comentaris, especialment, del que no ens agrada o del que diuen els mitjans de comunicació en relació amb el que fan les famílies, les criatures, l´escola. Però la mirada acostuma a ser més crítica i no valora el que va millor que abans. Curiosament, sempre sembla que abans era millor. Ja ho deia Sòcrates: "Amb aquest jovent no anirem pas bé". I ara es diu el mateix!

Deixem d´enyorar el passat perquè cal valorar la globalitat, i res és comparable amb el que era abans: telèfons, sanitat, els cotxes... I ben segur que no ho volem tot com abans. Per tant cal mirar cap al futur i educar per afavorir que tot vagi millor.

També és cert que sovint hi ha opinions molt populars que es reforcen amb eslògans que, a més de ser parcials i esbiaixats, generen força confusió: "No digueu que NO, que els traumatitzareu" però i si el que volen no és apropiat?; "Cal ser feliç", però, i si vol una joguina que no se li pot donar?; "No hi ha un manual" com si fossin robots?, o "No ens han preparat per fer de pares" com si fos una teoria. En fi, un bombardeig per a les famílies que genera dubtes constants i fa augmentar el sentiment de culpa i la sensació que tot es fa malament. Així no anem pas bé.

Potser podem veure algunes idees que val la pena assegurar, sobretot perquè la canalla té un futur amb una gran complexitat. Educar no és donar tot el que ens demanen sinó afavorir experiències i oportunitats per tal de poder comprendre la realitat i créixer amb maduresa i autonomia per col·laborar i participar. Això comporta no estar dins d´una bombolla. No cal evitar les dificultats, ni els riscos moderats o les frustracions sinó entendre´ls i saber prendre decisions i comprendre´n les conseqüències.

Una altra idea que cal no perdre de vista és que qui té la responsabilitat educativa és la persona adulta que, a més, té la informació i per això ha de donar criteris a la canalla sobre les necessitats de present i la seva repercussió en el futur, informació que la canalla no té. 

L'autora és psicòloga, escriptora i mare

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook