La tradició de la mona de Pasqua

09.04.2017 | 04:00
La tradició de la mona de Pasqua

Antigament, l´arribada de la Pasqua significava la fi de l´abstinència de Quaresma (una època de penitència) i per tant, el retorn a la llibertat. Segons la tradició cristiana, el Dilluns de Pasqua es podia tornar a la "normalitat", i era per això que els plats s´omplien novament de viandes. Així ho relata Joan Amades en la seva obra, el Costumari Català. Aquí s´indica que, de postres, "era consuetud menjar mona". Així, en les cases on hi havia infants es menjava la què els padrins lliuraven als seus fillols, mentre que a les llars on no hi havia nens, es compraven.

Sabem que la mona és un dels pastissos més típics de Catalunya però, d´on prové la tradició d´entregar-la el Dilluns de Pasqua? Doncs l´existència d´aquesta mona –entesa com una menja dolça pròpia del dia de Pasqua Florida– està documentada per primer cop al segle XV, tot i que molts historiadors apunten que ja se´n menjava abans. Quan es feia a casa, era una espècia de tortell fet amb pasta de pa i era costum posar-hi ous amb la closca pintada de diversos colors, un per cada any a que a l´infant li era lliurada.

Per què se´n diu mona?
S´atribueixen diversos orígens plausibles que podrien explicar com va començar el costum de regalar la mona i, per tant, d´on provindria el nom. Un podria ser les "muníquies", celebracions gregues dedicades a Artemisia. Un altre, les "pascorals", festes que els pastors romans celebraven amb coques. O també podria venir de la festa cèltica de Beltene (l´1 de maig), quan s´ofrenaven tortells rematats amb ous. Etimològicament però, les pistes porten a l´àrab antic, on per "mûna" s´entenia un tribut d´arrendament de terres que es pagava amb coques, productes agrícoles i ous durs. D´aquesta llengua hauria passat al llatí, on l´ofrena prengué el nom de "monus" (present o ofrena). En llatí, però, existeix també la paraula "munda" (plural de "mundum"), mot amb què es coneixien les paneres ornades i plenes d´objectes, particularment coques i pastissos, que els romans ofrenaven a Ceres durant el mes d´abril.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook