Opinión

"No estem malalts"

19.03.2017 | 04:00

El tractament de la persona amb discapacitat als mitjans de comunicació és un tema que ens preocupa a la redacció d´Èxit21, un mitjà digital pensat, elaborat i executat per persones amb discapacitat de la Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD). Des d´aquest portal fem bandera de la reivindicació d´un tractament periodístic més respectuós a l´hora de referir-se a la persona amb discapacitat.

A continuació, desgranem algunes males pràctiques que els mitjans de comunicació reprodueixen quan informen sobre persones amb discapacitat. En primer lloc sovint s´equipara discapacitat amb malaltia. Un està malalt quan té la grip o el xarampió, o quan té febre... però amb el tema de la discapacitat no és així. Tampoc es pot caure en el reduccionisme de definir la persona per la seva discapacitat. Per tant, els mal anomenats "discapacitats" haurien de ser "persones amb discapacitat".

Diversitat social
Un altre error és utilitzar el qualificatiu ´normal´ per comparar la persona amb discapacitat amb un altre individu o col·lectiu social. Per exemple: "Les persones amb discapacitat tenen menys oportunitats de treballar que les persones normals". En aquest cas és imprescindible veure´ns com a diversitat social i entendre que bona part de les limitacions emanen de la pròpia societat. Des d´Èxit 21 reivindiquem emprar l´expressió "persones sense discapacitat" en lloc de "persones normals".

El llenguatge per referir-se a les persones amb discapacitat, doncs, està ple de connotacions pejoratives. Per això recordem que és important que els mitjans de comunicació, com a altaveu de la societat, ajudin a conscienciar sobre l´ús d´un llenguatge no discriminatori.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook