Gent DT / Reportatge

Youtubers... que parlen de ciència a internet

25.02.2017 | 04:22
Youtubers... que parlen de ciència a internet

En els últims anys diversos joves han obert canals a YouTube per apropar la ciència d´una forma diferent. Alguns ja acumulen centenars de milers de seguidors.

El món de YouTube és ple de joves (i no tan joves) que parlen de moda, bellesa i videojocs a través de vídeos que acumulen centenars de milers de visualitzacions. No obstant això, la divulgació científica també s´ha fet un lloc a la plataforma. Així ho demostren els nombrosos seguidors dels canals d´Aldo Bartra, Martí Montferrer, José Luis Crespo i Javier Santaolalla, que tots junts sumen més d´1.500.000 subscriptors.

Aquests youtubers científics, els més influents en parla hispana, intenten difondre la ciència d´una forma interessant, senzilla i amena, tot tractant temes de física, química, biologia, geologia, matemàtiques, astronomia i tecnologia, de la mateixa manera que pretenen ajudar a resoldre els dubtes dels seus seguidors sobre aquestes matèries. Tots ells consideren que per triomfar amb un canal científic a YouTube calen passió, paciència, un contingut original i entretingut i ser constant. A més, destaquen la importància de saber escoltar l´audiència i donar-li el que et demana.
El que té més seguidors és Aldo Bartra, un peruà resident a Nova Zelanda, que va obrir els canals "El Robot de Platón" i "El Robot de Colón" amb l´objectiu d´educar de forma entretinguda en ciència, tecnologia i astronomia, entre altres temes no sempre de l´àmbit científic.

Bartra és un apassionat de la ciència des de ben petit però tot i començar a estudiar per ser enginyer finalment va cursar Ciències de la Comunicació. A Nova Zelanda, va començar a seguir diversos canals científics però tots eren en anglès. Aleshores, es va adonar que encara faltava molt contingut educacional en espanyol i a finals de 2013 va decidir crear "El Robot de Platón", que ara ja acumula més de mig milió de subscriptors. Més tard, va obrir "El Robot de Colón", dedicat més específicament a la fauna.

Bartra és conegut pel seu rigor i humor blanc. D´entre els vídeos del seu canal principal, destaquen els capítols sobre mites, que Bartra s´encarrega de desmuntar o corroborar en base al coneixement científic actual. A més, a la caixeta d´informació de cada vídeo hi ha enllaços amb les pàgines de referència o fonts en què es basa cada episodi.

El comunicador social va obrir el seu primer canal (els vídeos del qual obtenen centenars de milers de reproduccions en poques hores), emmirallant-se en "Vsauce", de l´estatunidenc Michael Stevens, un canal científic on inicialment es parlava de videojocs i hi havia diversos conductors. No obstant això, al cap d´un temps, Stevens va quedar com a únic presentador i van anar guanyant pes els continguts educacionals. Actualment, aquest jove de Missouri hi penja vídeos sobre ciència, matemàtiques, antropologia i filosofia i el canal té més d´onze milions de subscriptors.

Stevens també és un referent per a Martí Montferrer, conductor dels canals "CdeCiencia" i "Cogitare". Al primer dels dos, que té més de 440.000 subscriptors, aquest jove de Badalona tracta les notícies científiques més destacades de la setmana, acompanyant-les d´imatges i mencionant sempre la font d´informació. També crea vídeos temàtics i tutorials per als qui els fascini la ciència. L´estudiant de Geologia té un canal secundari, "Cogitare", on fa directes i penja vídeos especials.

Amb animacions
Un altre dels influencers científics més importants a Espanya és José Luis Crespo, creador del canal "QuantumFracture", obert l´any 2012 amb l´objectiu de difondre la ciència de forma senzilla i entretinguda. El tret característic més rellevant d´aquest canal és que tots els vídeos estan creats a partir de divertides animacions que serveixen per explicar temes de física, matemàtiques i, en menor mesura, altres disciplines científiques.

Crespo ha col·laborat amb "MinutodeFísica" (la traducció a l´espanyol del famós "MinutePhy-sics") i ha produït vídeos per a Órbita Laika, un programa divulgatiu de TVE presentat per Goyo Jiménez que abarca la ciència en to d´humor. A més, l´any passat va treballar fent una sèrie de vídeos per a l´Instituto de Física Teórica (IFT).
"Date un Voltio" i "Date un Vlog" són els dos canals de Javier Santaolalla, enginyer de telecomunicacions, amb experiència laboral en satèl·lits a l´agència de l´espai francesa CNES, i físic de partícules. Santaolalla va ser investigador del CERN i, a més de youtuber, és membre de "Big Van, científicos sobre ruedas", un grup de joves investigadors que fan espectacles científics a base de monòlegs, i presentador del "Telecienciario" de El Mundo, un informatiu de ciència en clau d´humor.

A "Date un Voltio", Santaolalla explica els conceptes més rellevants de la física amb vídeos que desvelen des de com funciona un microones o per què s´acaben els megues fins a què és el bosó de Higgs o com funciona el CERN. I ho fa de forma divertida amb analogies relacionades amb el futbol o la televisió i sense equacions impossibles de per mig. A més, dirigeix "Date un Vlog", un canal molt més personal i experimental.

Però els joves investigadors no són els únics que utilitzen YouTube per divulgar la ciència. Les escoles i facultats on s´imparteixen titulacions relacionades amb les múltiples disciplines científiques i diverses institucions i museus també han volgut aprofitar aquesta plataforma de comunicació tant potent per impartir classes en línia o donar a conèixer la seva activitat, i educar de forma entretinguda en ciència. En aquest sentit, un dels canals més importants és el de la Nasa, amb més de 1.139.000 subscriptors i vuit anys i mig de trajectòria. 

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook