Gent DT / Comerç

Can Parellada: amb orgull de barri

01.03.2017 | 16:24
Can Parellada: amb orgull de barri

Al sud-est de la ciutat s´aixeca Can Parellada, una zona que conserva l´esperit de barri i on hi ha, sobretot, negocis petits, bastant especialitzats i on molts clients són també amics.

És un barri de Terrassa que té una marcada personalitat. D´entrada, per la seva peculiar ubicació dins la ciutat, ja que Can Parellada es troba situat a l´extrem sud-est de Terrassa i entre polígons industrials (els Bellots, Santa Margarida, Can Guitard i el mateix de Can Parellada). I al mapa va de bracet amb un altre barri molt característic, el de les Fonts.
Aquesta localització tan particular ha generat, des que els primers residents van arribar a Can Parellada l´any 1967, un sentiment de pertinença al barri que avui, tot i que un pèl més diluït pel pas dels anys, encara perdura.

En l´actualitat, Can Parellada té gairebé sis mil habitants (en concret, 5.891 residents, segons l´Anuari Estadístic Terrassa 2016). Situat al districte III de la ciutat, una altra característica especial de Can Parellada és que es divideix en dues àrees ben diferenciades. D´una banda hi ha la zona dels blocs de pisos, al sud. I, d´una altra, la part més residencial del barri, la de les torres.

En tot cas, la vida a Can Parellada passa tranquil·la i són molts els qui encara es pregunten per la família quan es troben pel carrer, a la botiga, al bar. O bé a la zona esportiva del carrer d´Amèrica, on juga l´equip de futbol del CD Can Parellada, i que durant dècades ha exercit de centre d´oci i de referència social per als residents en aquesta part de Terrassa.

Especialitzades
Les particularitats de Can Parellada també s´observen als comerços que hi trobem. "Sempre ha estat un barri de botigues petites, molt especialitzades", explica en Manuel Tena, un professor ja retirat i un home molt conegut al barri (l´any 1971 va ser el primer president del CD Can Parellada).

Dos llargs carrers, el d´Holanda (una de les sortides del barri cap a l´avinguda del Vallès) i el d´Amèrica (que és perpendicular al primer), concentren bona part de les tendes i els negocis en general del barri. També n´hi ha uns quants al carrer d´Europa. Fent un tranquil passeig per les esmentades vies, ara trobem una perruqueria; ara, un consultori veterinari; ara, una autoescola; ara, un bar d´aquells on tothom et coneix pel teu nom; ara, una braseria; ara una tenda on comprar bona carn i embotits. A més, al Can Parellada més comercial també hi ha negocis amb una evident vocació de servei, com són les farmàcies. La Loli Martínez, que té una botiga d´aquelles on tant trobem comestibles com planter per a l´hort, diu que "la diferència amb tenir una tenda a altres zones de Terrassa és que a Can Parellada la majoria dels clients són del barri", i que això crea un ambient molt especial.

Per molts anys
A Can Parellada hi ha un bon nombre d´establiments que tenen ja força història. El Bar la Peña Pajaril, per exemple, va obrir l´any 1969, als inicis del barri. Una altra mostra ens la dóna la Mari Carmen Rivero, que en l´actualitat és la propietària de la perruqueria Karmen.com, però que, segons explica, porta "més de trenta anys treballant a la mateixa zona".

En ser un barri on molta gent es coneix, des d´un punt de vista comercial també funciona molt el boca-orella. És a dir, un client explica a un altre que a tal botiga tenen una bona oferta, o que el producte que allà venen val de debò la pena anar-lo a comprar.

A part, alguns comerciants comenten que per comprendre el tipus d´articles que ofereixen convé pensar que al barri viuen força persones madures o que ja passen dels 65 anys. De fet, si un 32,68 per cent dels terrassencs tenen més de 51 anys, a Can Parellada, la xifra és una mica superior, ja que arriba al 35,79 per cent, segons l´Anuari Estadístic Terrassa 2016.

Per acabar de dibuixar el mapa comercial de Can Parellada també cal esmentar que junt al barri hi ha un hipermercat Carrefour, que va obrir l´any 1978. Amb el temps, al voltant d´aquest centre s´han instal·lat altres cadenes de referència. Els serveis creixen en una zona que es resisteix a perdre la bona essència d´allò que ha estat sempre. 

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook