Aldo Bartra: "Vull mostrar que la cičncia pot ser súper entretinguda"

25.02.2017 | 04:22
Aldo Bartra: "Vull mostrar que la cičncia pot ser súper entretinguda"

El peruà Aldo Bartra, de 35 anys, dirigeix els canals "El Robot de Platón" i "El Robot de Colón", que sumen més de 700.000 subscriptors.

Quan va crear el seu primer canal a YouTube?
A finals de desembre del 2013. A Nova Zelanda una de les meves aficions era mirar vídeos de divulgació científica. Em preguntava per què no hi havia canals d´aquest tipus en espanyol i vaig pensar que jo en podria obrir un.

Com ha acabat parlant de ciència si vostè és comunicador social?
La ciència sempre m´ha apassionat. De petit volia ser enginyer i em vaig preparar durant un any i mig en acadèmies on ensenyaven totes les matèries (química, física...). Vaig començar Enginyeria Industrial però vam tenir un problema familiar que em va fer reflexionar. M´agradava la ciència però preferia divulgar-la i al final vaig estudiar Ciències de la Comunicació.

Es dedica només a YouTube?
No. Tinc una petita empresa on faig vídeos per a companyies. Dedico un 80% del meu temps a YouTube i un 20%, a l´empresa.

Com prepara els seus vídeos?
Tinc un bloc de notes al mòbil on apunto tot el que trobo fascinant i els suggeriments dels subscriptors. Quan em toca fer un vídeo trio un dels temes, investigo i preparo un text per saber què vull dir. No és gens improvisat, darrere hi ha una feina de recerca.

Quins temes tracta?
M´enfoco en l´astronomia perquè és el que més m´agrada però intento parlar de tot tipus de temes.

Com definiria el seu estil?
Divulgació científica de forma amena. M´agrada fer força bromes però no ric, faig humor seriós, i això agrada molt. A més, em mostro tal com sóc.

Què vol provocar en l´audiència?
De vegades a l´escola es desanima una mica els alumnes perquè la ciència es presenta d´una manera avorrida i memorista i jo els vull demostrar que no és així, que la ciència pot ser increïblement entretinguda. Vull que la gent aprengui amb els meus vídeos i que alhora es diverteixi; que dels meus vídeos puguin sortir gran científics i incentivar els joves a estudiar coses que puguin millorar el món. 

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook