Gent DT / Salut & Bellesa

Exercicis per entrenar la vista

04.12.2016 | 04:21
Exercicis per entrenar la vista

A l´hora d´estudiar o de treballar a l´oficina és habitual seguir alguns consells, com organitzar l´agenda per prioritats, mantenir una actitud positiva, aixecar-se de la cadira de tant en tant per estirar les cames o usar les escales en comptes de l´ascensor.

Però en aquesta sèrie de recomanacions no sol incloure´s fer uns exercicis bàsics per a un dels òrgans més castigats durant els estudis o el treball, els nostres ulls.

Segons l´optometrista Victoria de Juan, "cinc minuts diaris d´exercicis oculars i uns altres cinc de relaxació contribueixen a enfortir i fer més eficient la musculatura dels ulls implicada en la visió".

Per guanyar elasticitat
L´especialista –en paraules recollides per l´agència Efe– explica que, per millorar la coordinació dels músculs encarregats del moviment dels ulls i dotar-los de més elasticitat, hem d´exercitar-los dirigint la nostra mirada d´un cantó a l´altre, situant-nos de peu o asseguts, però mirant cap al front.

Sense moure el cap, mirem a l´esquerra tractant de concentrar-nos en allò que veiem. I, tot seguit, ho fem cap a la dreta. Aquest exercici, l´hem de repetir cinc vegades.

Després, també sense moure el cap, mirem cap avall i, després, cap amunt, fent cinc repeticions més. Per acabar, repetirem l´exercici amb la mirada en diagonal, passant de la part superior esquerra a la inferior dreta, i de la superior dreta a la inferior esquerra.

Per enfortir-los
"Treballar la força dels músculs dels ulls ajuda a mantenir el nostre nivell de precisió en enfocar", assenyala De Juan. Per aconseguir-ho, l´entesa aconsella que seiem amb l´espatlla ben recta i col·loquem el nostre dit polze a uns 25 centímetres del rostre, mentre l´enfoquem amb la mirada durant uns deu o quinze segons. "Tot seguit, ens concentrem en un altre objecte situat entre tres i sis metres de distància durant deu o quinze minuts. Aquest procés, convé que el realitzem cinc vegades", explica.

Davant les pantalles grosses
Al llarg del dia hem de tractar de moure les parpelles amb freqüència, sobretot si fixem l´atenció en una pantalla (per exemple, l´ordinador), un moment en què tendim a reduir el parpelleig.

Però De Juan assenyala que de vegades moure les parpelles resulta insuficient, així que perquè "puguem aconseguir una bona distribució dels diferents líquids dels ulls, netejant-los de substàncies estranyes, només cal que els acluquem. Aquesta acció tensarà la musculatura ocular i relaxarà l´ull".

I segueix: "Aclucarem l´ull dret d´una forma lenta, per després obrir-lo i fer el mateix exercici amb l´ull esquerre. Repetirem el fet unes cinc vegades".

Si mirem pantalles petites
La freqüència del parpelleig disminueix d´una manera dràstica quan llegim alguna cosa amb atenció, com és ara si fixem la vista a telèfons mòbils, tauletes o llibres electrònics. En aquest cas, l´optometrista recomana que siguem prou conscients d´amb quina freqüència parpellegem, així com parpellejar d´una forma voluntària a fi d´evitar que la llàgrima s´evapori en excés.

A banda, l´entesa alerta que treballar durant moltes hores amb la vista fixada a la pantalla de vegades pot ocasionar problemes, com la visió borrosa llunyana. Per evitar-ho, De Juan recomana canviar el focus d´atenció, de prop a lluny, diverses vegades.

El descans final
Després de practicar aquests exercicis, és bo que els ulls descansin una mica. "N´hi haurà prou que ens els cobrim durant cinc minuts. Convindrà, això sí, que ens col·loquem en una postura còmoda, que escalfem les nostres mans refregant-nos-les i que situem els palmells sobre els ulls, però sense prémer-los massa", ens indica. Són exercicis fàcils de fer i que ens permetran millorar la nostra salut visual. 

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook