Gent DT / Motor

Consells en triar un cotxe d'ocasió

04.12.2016 | 04:21
Consells en triar un cotxe d'ocasió

Si el mercat dels cotxes seminous, o de segona mà, sempre ha existit, des de la crisi econòmica aquest sector sembla haver pres encara més força. A no tots els compradors, els arriba la butxaca per adquirir un automòbil nou de trinca, i llavors els vehicles d´ocasió poden convertir-se en una gran possibilitat.

A banda de l´existència d´empreses professionals que es dediquen a la compravenda de cotxes de segona mà, si aquest mercat ha anat cap amunt també es deu a internet. I, d´una forma especial, a l´aparició d´aplicacions com Wallapop o Vibbo (abans Segundamano), en què venedors particulars pengen ofertes per desfer-se dels cotxes que ja no utilitzaran més. Però si volem comprar un cotxe d´ocasió, ja sigui en un concessionari o a través de les xarxes, cal seguir certs consells bàsics.

Quin cotxe em convé?
Per molt bàsica que pugui semblar, aquesta és la primera pregunta que sempre ens hem de fer. Respondre a aquesta qüestió va associat a una altra reflexió: quins desplaçaments faré amb el vehicle? Seran per la ciutat? Seran trajectes curts? O bé el vull per anar-me´n de cap de setmana i recórrer quilòmetres i més quilòmetres? D´altra banda, acostumaré a anar sol a dins del cotxe o bé serà per gaudir-ne en família? I li dono molta o poca importància a tenir un motor del cotxe potent?

Amb quin pressupost compto?
Segur que no hi ha cap pregunta tan important com aquesta. Els diners de què disposem, com és ob-vi, seran un factor clau a determinar quin model seminou comprem. Això sí, serà bo que ens informem del ventall de preus en què es mouen els cotxes que ens interessen i, en base a això, poder jugar amb diverses opcions.

On el compro?
I aquí arriba un dels grans dilemes als quals ens enfrontem. L´adquirim a un concessionari especialitzat o a un particular? Tal vegada, aquesta última opció ens sortirà una mica més barata, si sabem buscar i rebuscar per internet. Ara bé, com a compradors haurem de saber examinar bé el cotxe quan el veiem, perquè no ens donin gat per llebre. En una venda d´aquest tipus, el venedor no està obligat a firmar cap tipus de garantia. I, si el cotxe acaba tenint algun defecte que no hem estat capaços de veure abans, potser haurem d´acabar presentant una denúncia. Si anem a un concessionari, sabrem on recórrer si hi ha algun problema inesperat amb l´automòbil i podrem reclamar que ens el resolguin en funció de la garantia que el venedor ens va donar en el moment de comprar-lo.

Què he d´examinar?
Un cop tinguem el vehicle de segona mà al davant, és important fixar-nos en la primera sensació que ens produeix. L´aspecte general de l´automòbil és bo? En tot cas, no ens deixem endur per una eufòria prematura i revisem-ne l´estat de la pintura, si té algun bony o estar oxidat per algun lloc. També cal que mirem si hi ha peces més noves que altres o elements, com llandes o alerons, que el propietari del vehicle va sobreposar al seu dia i que, per tant, no són de sèrie. D´igual forma, cal mirar si els elements de l´interior estan molt o poc desgastats. I, encara que no siguem uns experts en mecànica, si més no, cal que comprovem que els llums i altres comandaments elèctrics van bé.

Hi fem una volta?
En el cas que el comprem a un particular, sempre serà una bona idea que el cotxe passi per una revisió mecànica abans de tancar la transacció. I, abans de pagar, sempre demanem fer una volta amb el vehicle. Així comprovarem com ens hi sentim. Per cert, els concessionaris ens oferiran un complet historial del cotxe, així com certificats de quilometratge i revisions. I és que tots els papers han d´estar en regla i han de coincidir amb el número de la matrícula. 

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook