Gent DT / Salut

Els beneficis dels implants dentals

26.11.2016 | 04:23
Els beneficis dels implants dentals

Els progressos en el món de l´odontologia i la salut dental estan aconseguint fites que dècades enrere serien impensables. Un dels majors avenços ha estat el dels implants dentals, la millor solució per substituir la dent o dents que falten i recuperar així una dentadura completa, saludable i estètica. Milers de persones es beneficien cada any d´aquest tractament estrella que pot substituir ponts o dentadures postisses i poden estabilitzar la pròtesi perquè sigui més còmoda.

Però tot i la seva gran expansió encara persisteixen falses creences per manca d´informació o publicitat enganyosa. El Col·legi Oficial d´Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya alerta que "la propaganda pot ser informació, però sempre és interessada. Pot fomentar la competència però no sempre és veraç". Per això aquests professionals fan una tasca divulgadora amb els seus pacients per tal d´aclarir dubtes.

Un implant és un cargol a l´os i res més?
No exactament. Aquesta arrel artificial substitueix la peça natural i es pot fixar als maxil·lars per obtenir les mateixes funcions d´una dent. Però perquè l´implant quedi fixat ha de generar una osteointegració al seu entorn. És a dir, que les cèl·lules veïnes tendeixin a créixer al voltant de l´arrel artificial per adaptar-la a l´os. Sense aquest procés natural, que sovint es realitza amb èxit, no seria possible el tractament.

L´implant pot funcionar de manera immediata.
No sempre. L´osteointegració és un fenomen natural que necessita de dos a tres mesos per soldar l´implant a l´os. Amb tot, com expliquen des del col·legi professional, els avenços permeten en alguns pacients fer tractaments d´implants en un dia. Si les condicions són òptimes (absència d´infecció i bona densitat òssia) es pot extreure la dent irrecuperable i posar l´implant al mateix temps.

Estan dirigits a tothom.
No exactament. L´estat i la situació de l´os són els dos factors principals que determinen si el nostre cas és apte per realitzar un implant. Normalment no hi ha contraindicacions i la majoria de pacients se´n poden beneficiar. La principal excepció és la dels nens que continuen amb el seu creixement maxil·lar, encara que tampoc és recomanable quan es pateix una malaltia aguda o quan s´està embarassada.

Tots els implants són iguals.
En absolut. Al mercat hi ha diferents marques i materials. Convé informar-se´n bé amb un professional. Un implant de mala qualitat pot arribar a provocar fracàs o periimplantitis, una malaltia inflamatòria d´origen infecciós que afecta els teixits que rodegen l´implant. Pot aparèixer si s´utilitzen materials de baix cost o de dubtosa qualitat.

No puc posar-me un implant perquè no tinc os suficient.
Tampoc és cert. Avui dia es pot preparar l´os abans de col·locar l´arrel artificial. En pacients amb poca alçada o amplada de l´os maxil·lar aquest es pot tractar amb empelts del seu propi os, de donacions o materials biològics.

Els implants poden patir al·lèrgia o rebuig.
En absolut. No poden tenir reaccions al·lèrgiques perquè el titani té una excel·lent biocompatibilitat amb els teixits naturals, que el toleren sense reaccions del sistema immunitari.

Són per a tota la vida.
Si no es cuiden correctament els implants poden durar menys temps del previst. El pacient ha de seguir una excel·lent higiene oral, combinada amb visites periòdiques de control i de manteniment dels implants així com de prevenció de la periodontitis (inflamació i infecció a les genives). També ha d´evitar el consum d´alcohol, el tabac i begudes erosionants. Amb una bona cura les noves dents seran dents pròpies molts anys. 

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Noticias relacionadas