Dents d'impressió en 3D

27.11.2016 | 04:00
Dents d'impressió en 3D

L´estudi i la recerca mèdica són imparables i en l´àmbit de l´odontologia aporten solucions inèdites que signifiquen un gran progrés i milloren cada cop més la qualitat de vida de les persones. Parlem de teràpies i tractaments molt innovadors com, per exemple, la impressió en 3D de les dents o la seva regeneració a partir de cèl·lules mare. El futur de la salut dental passa pel disseny digital del somriure i tècniques sorprenents que ben aviat seran una realitat a casa nostra.

La impressió en 3D s´ha convertit en un invent de gran projecció i no només per reproduir petits objectes. La indústria de la salut s´està beneficiant de l´alt grau de personalització d´aquesta tecnologia que ja pot beneficiar en la col·locació de pròtesis dentals.

L´ús de la tecnologia 3D, implantada en algunes clíniques de Terrassa, se centra de moment en el disseny de corones dentals. El sistema d´última generació Cad Cam permet als odontòlegs fer un escaneig ràpid i en temps real de la dentadura del pacient i dissenyar per ordinador la pròtesi o implant a mida. Després del disseny digital les imatges s´envien al fabricant que crea la peça al laboratori. Doncs bé, aquest pas se´l podran estalviar aviat els odontòlegs en pocs anys quan arribin les primeres impressores 3D per esculpir directament la corona dental sense sortir de la clínica.
L´elaboració de corones dentals amb impressores 3D ja és una realitat en algunes clíniques, però la impressió de dents encara és una tècnica no utilitzada. Nombroses empreses estan treballant en el desenvolupament d´aquests aparells. Una tecnologia que permetria elaborar peces dentals personalitzades amb materials de gran resistència i sense sotmetre el pacient a diferents proves fins a trobar la pròtesi ideal.

Amb cèl·lules mare
Però les possibilitats del 3D en el món de la salut dental no s´acaben aquí. En un futur proper també contribuirà a la regeneració de dents a partir de cèl·lules mare. Així ho està investigant un grup de científics de la Universitat de Columbia. El disseny i cura del somriure a la carta, una realitat que tindrem a tocar ben aviat. 

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook