Gent DT / Gastronomia

Castanyes, un regal de la natura

21.11.2016 | 22:00
Castanyes, un regal de la natura

Tal com passa amb els bolets, les castanyes són un aliment que ens indica que les fulles ja cauen dels arbres perquè estem a la tardor. Fins fa alguns anys, les castanyes, només solíem menjar-les torrades i, en especial, en una data concreta. És a dir, quan el calendari arribava a la festivitat de Tots Sants.

Ara, però, la castanya s´ha convertit en un condiment cada cop més habitual a la cuina de casa nostra. El gust de castanya, el trobem ja en salses que acompanyen les carns, en cremes, purés i fins i tot en postres.

Fresques o assecades
Oi que sembla que la castanya és un producte que només trobem els mesos d´octubre i novembre? Doncs la realitat no és pas aquesta, ja que el castanyer també ens en regala durant els mesos de desembre i gener, que és ben bé fins quan s´allarga la temporada de castanyes fresques. D´assecades, en trobarem durant tot l´hivern.

Des del punt de vista gastro-nòmic, el potencial de la castanya encara no acaba d´estar ben explotat. Si més no a un nivell do-mèstic. Encara no estem prou acostumats a fer guisats afegint castanyes a la cassola. Si el pollastre rostit el solem cuinar amb prunes, per què no hi podem tirar castanyes, si en tenim?

Un sabor de sotabosc
A nivell professional, és a dir, si parlem dels plats que se serveixen al restaurant, la castanya sí que resulta un ingredient cada vegada més habitual. Uns peus de porc amb castanyes, una crema de castanyes amb xips de moniato (un altre fruit de la tardor) o unes mandonguilles amb castanyes i bolets són algunes de les propostes que podem trobar a taula.

Alhora, la castanya esdevé un ingredient que combina molt bé amb els plats de caça, que també són tan típics de la tardor. Un estofat de senglar o un llom de cérvol amb castanyes són preparacions culinàries pròpies d´aquesta època de l´any.

Acabem amb dos apunts interessants. El primer és que, si cuinem amb castanyes, convé tenir-les tota la nit en remull. Així ens desfarem millor del tel marró que embolcalla la menja, i que n´empitjora el sabor, a banda de ser indigest. El segon és que la castanya té un alt valor energètic, és rica en vitamines i baixa en greixos. Així que la podem incloure en qualsevol dieta saludable. 

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook