Gent DT / Comerç

Carrers de Vallhonrat, Cisterna i Col·legi

21.11.2016 | 22:00
Carrer Vallhonrat.

Aquests carrers, si bé no destaquen per ser massa comercials ni massa bulliciosos, sí que conformen un eix de pas molt important des de l´entrada de Terrassa fins al bell mig del centre. També es tracta de carrers amb molta història, ja que tres d´ells van ser construïts a mitjans segle XIX. Així, primer trobem el de Vinyals, que data del gener de 1860, i també el de la Cisterna, construït el 1863. Però, d´entre els tres que esmentem, el que té una història més nodrida és, sense cap mena de dubte, el carrer del Col·legi (donat d´alta el 1868), que duu aquest nom a causa que alberga el majestuós edifici dels Escolapis -Escola Pia- construït quatre anys abans que el carrer (l´any 1864). Aquesta construcció que avui en dia encara serveix de centre d´ensenyament està protegit com a bé cultural d´interès local. D´altra banda, el carrer de Vallhonrat conforma –junt amb el de Vinyals– un pont entre l´entrada a la ciutat i els carrers del centre més concorreguts, fent connexió amb vies que arriben als voltants de la Plaça Vella. I amb un valor afegit, que tots aquests desplaçaments es poden fer amb cotxe.

Tan a prop i tan lluny
Sembla mentida però que aquests carrers formin part del Centre, ja que poc tenen a veure amb altres com els de Sant Pere, Gavatxons, plaça de Ventalló o Raval de Montserrat. I és que no destaquen per ser massa actius en el comerç ni tenen una gran vida social. A més, tampoc són exclusius per a vianants, quelcom impensable a aquestes alçades en carrers ubicats a ple casc antic de Terrassa.

D´entre tots, potser el que més s´assimilaria als carrers del centre que imaginem habitualment seria el passatge de Bastard. Es tracta d´un vial que baixa des del carrer Major i acaba connectant –a través del carrer de Baix- amb el del Col·legi. L´estil d´aquest carrer és com el Major o el de la Font Vella, per citar només dos exemples. Així, és un passatge sols per a vianants asfaltat amb rajoles de color terrós i amb edificis amb molta història. No obstant això, és molt estret i no arriba als 50 metres de llargada, tot i que sí que destaca per ser un carrer de pas.

En aquest aspecte, destaquen sobretot els carrers del Col·legi i Vinyals, per on constantment passen ciutadans fins que arriba la nit. I és que, segons explica la presidenta de Terrassa Centre, Maria Costa, "el carrer del Col·legi és molt de pas a l´haver-hi l´Escola Pia", així com altres escoles, guarderies i acadèmies d´idiomes molt a prop. D´altra banda, la mateixa Maria Costa destaca que el carrer de Vinyals també comptabilitza un gran nombre de ciutadans que cada dia hi passen amunt i avall, "especialment perquè allà hi ha ubicat l´edifici administratiu d´Hisenda". A més, no podem oblidar que també està just darrere d´una parada d´autobusos molt transitada a la Rambla d´Ègara i de l´estació dels Ferrocarrils, el que provoca que molta gent hi hagi de passar per poder arribar fins a aquesta zona o bé tornar-ne.
I no podem oblidar el carrer de la Cisterna, un carrer amb alguns establiments comercials que connecta una important zona de botigues amb la zona de les escoles. D´aquesta manera es converteix en un carrer, no només de pas, sinó també per passejar-hi. I és que, tal i com subratlla Maria Costa, "s´ha de sortir una mica del nucli dur del Centre" i descobrir les possibilitats que els carrers limítrofs brinden als ciutadans. 

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook