Opinió: "El comerç és un sector que constantment es rei?nventa"

18.09.2016 | 04:00
Opinió: "El comerç és un sector que constantment es rei?nventa"
Opinió: "El comerç és un sector que constantment es rei?nventa"

El comerç fa ciutat i és un sector clau en l’economia del nostre país, sempre en canvi constant buscant noves estratègies, reinventant-se cada dia. És una afirmació òbvia, però totalment certa; cap altre sector econòmic representa un nombre tan alt d’empreses ni de llocs de treball, incloent el sector serveis. Els comerços són imprescindibles per a la qualitat de vida dels ciutadans.

Ciutat, cultura i comerç són termes històricament i etimològicament vinculats, és a dir, la ciutat és el lloc dels intercanvis i de les diferents identitats. La qualitat de l’espai públic és el valor essencial de la ciutat, ja que expressa el sentit més ampli i ambiciós del comerç i la cultura.

L’èxit d’un territori sempre de-pèn de la interdependència entre les parts implicades, ciutadans, empreses, administració, pensem en la societat com un tamboret de tres potes, formades pel sector del mercat, sector del govern i el sector civil. Els beneficis socials d’aquest tipus de col·laboració social poden transformar els esquemes de la vida urbana.

“Think small = pensar en petit.” Una frase que està de moda a les ciutats europees, a banda de grans projectes que enlluernen les administracions i segons quins sectors del món empresarial. Hem de pensar en espais més humans, amables, vibrants i comunicatius, en què el comerç sigui un aliat per fer més ciutat i millorar-la. Les ciutats necessitem singularitat, diferenciació i personalitat, per tal de ser atractives, habitables i sostenibles. Les ciutats entre elles han de ser competitives. Hem de canviar el relat i la terminologia, estem en el segle XXI i el que cal és un model de ciutat, no un model de comerç. El comerç és un actor protagonista i bàsic i els aparadors, els decorats. Els països mediterranis tenim una paraula molt nostra i molt significativa: “passejar”, “promenade”, “flâneur”, “passeggiare”... Vagar pels carrers, sense un rumb concret, oberts a totes les sensacions que se’ns ofereixen. Terrassa és una ciutat singular.
i irrepetible, amb una forta personalitat. Vine i passeja-hi!

L'autora és presidenta de l'Associació Terrassa Centre

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook