Gent DT / Gastronomia

Les ostres: per a paladars exquisits

04.09.2016 | 04:00
Les ostres: per a paladars exquisits
Les ostres: per a paladars exquisits

Les ostres generen passió. Normalment en pensar en elles ho fem amb la idea que és un producte molt especial, de luxe, car i difícil de trobar. I per això s’associen a la celebració de festes i ocasions especials, on es busca el millor del millor. Són l’excusa perfecta per preparar un sopar romàntic, una reunió d’amics o una festa molt especial.

I és que l’ostra és un dels mol·luscs més valorats que es coneix des de l’any 160 aC. Es dedicaven a l’ostreïcultura a la badia de Nàpols i eren famosos els criadors en els llacs de Fusano i Lucrinio, les aigües volcàniques de les quals es comunicaven amb el mar. L’ostra ja ocupava un lloc important en els banquets romans.

D’aquest producte natural també destaca la capacitat d’algunes espècies per produir perles, que es formen a partir de partícules que se sedimenten en ella (generalment de sorra), i que amb el pas del temps acaben formant una pedra preciosa. Existeixen diferents tipus de perles que depenen del sediment acumulat.

Propietats i beneficis
Però, a part del seu sabor, valorat pels paladars més exquisits, es tracta d’un mol·lusc ric en àcids omega 3, els quals resulten interessants a l’hora de tenir cura i prevenir malalties cardiovasculars.

També és rica en minerals, destacant sobretot el zinc, que ajuda a potenciar la fertilitat, millora el sistema immunitari, cuida la pell i ajuda a la curació natural de les ferides.

A més, el seu contingut en ceramides i minerals protegeix contra diferents tipus de càncer, mentre que el seu alt contingut en ferro ajuda no només a prevenir l’anèmia, sinó que també augmenta la resistència natural del nostre organisme a les infeccions.

Aquests minerals que contenen també contribueixen a la fortalesa dels ossos. Els alts nivells de calci, fòsfor, coure o seleni, entre altres, contribueixen en tots els sentits a augmentar la densitat mineral òssia i la seva durabilitat, protegint així contra el desenvolupament de malalties com l’osteo- porosi.

Les dones embarassades i els nadons en estat de lactància poden beneficiar-se dels seus efectes, ja que les ostres contenen una gran quantitat de vitamina B12, també coneguda com a cobalamina, que ajuda les persones amb problemes estomacals.

D’altra banda les ostres són un aliment que sacia tot i les poques calories que presenta cada porció. Això significa que les persones que intenten perdre pes poden mantenir el seu cos amb els nutrients que necessiten sense afegir massa calories.

Crues sí, però vigilant
Tenint en compte que tradicionalment les ostres es mengen crues i sense mastegar, és fonamental que siguin molt fresques i fins i tot que estiguin vives. Això sobretot es deu al fet que, si es cuinen, poden perdre la majoria de les seves virtuts. En aquest sentit és millor menjar-les cultivades que salvatges, ja que aquestes contenen nivells de contaminants que en grans dosis poden resultar tòxics per a la salut. En cas que una persona s’intoxiqui, el primer que sent és una mena de gastroenteritis i cal que vagi de seguida al metge perquè li realitzi un diagnòstic i li faci el tractament adequat.

Quant a si són afrodisíaques, és un tema que encara s’està investigant. No obstant això, alguns estudis suggereixen que el seu alt contingut en zinc fomenta l’alliberament d’hormones sexuals. Però aquest és un tema que encara no està completament desenvolupat i encara falta temps per saber si és realment cert o no. 

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Noticias relacionadas