GENT DT / Reportatge

Rodejats: la natura ens embolcalla

21.08.2016 | 04:20
Dos ciclistes recorren els paratges de Can Bonvilar, una zona d´alt valor ecològic i natural.
Dos ciclistes recorren els paratges de Can Bonvilar, una zona d´alt valor ecològic i natural.

Terrassa disposa d’un pulmó que l’abraça. És l’Anella Verda, on podem fer esport o passejar mentre desconnectem de la vida urbana

Per molt rar que pugui semblar, hi ha una altra Terrassa, d’aspecte rural, que s’estén més enllà dels edificis, els carrers, els passos de zebra i el soroll del trànsit. De fet, al 65 per cent del terme municipal egarenc no hi ha ni embussos de trànsit ni voreres ni comer- ços. Hi trobem gent que corre, això sí, però no perquè se li escapi l’autobús o el metro del Vallès, sinó per simple plaer. Aquesta altra Terrassa, a tocar de la urbanitzada, és la de l’Anella Verda. Es tracta d’un cinturó natural que envolta la ciutat per les quatre bandes, de nord a sud i d’est a oest, on l’asfalt deixa pas als camps de cereals, les masies, els camins, les fonts i els arbres singulars enmig d’atapeïts boscos. “Avui hem vingut amb tota la família, els nostres gossos inclosos, a passejar per la zona. Jo m’hi arribo cada dia des de l’avinguda del Vallès. Em relaxo i de pas trec els animals”, diu la Sara Aguilera, mentre es dirigeix ja de retorn al cotxe que ha aparcat a l’entorn del Ciab, és a dir, el Centre d’Informació Ambiental de Bonvilar. Aquest indret, situat al peu del camí dels Plans de Bonvilar, és un lloc ideal per iniciar una ruta per l’Anella Verda, ja que funciona com a punt d’informació per als visitants. A més hi ha taules de fusta per berenar-hi i un aparcament. 6TVBSJT També ben a prop del Ciab trobem, passant-hi ben de pressa damunt de dues rodes, tres germans ja jubilats de Sabadell, en Juan, en Manuel i en José Romero. Tot i que sovint també van a caminar, l’activitat física que més practiquen és el ciclisme. I solen venir des de la ciutat veïna a recórrer els paratges d’aquest pulmó verd que circumval·la Terrassa. “Acostumem a recórrer uns quaranta quilòmetres en bicicleta cada dia, ja sigui estiu o hivern. Avui, per exemple, hem iniciat el recorregut a Ca n’Oriac, a Sabadell, i hem agafat la carretera de Matadepera. Un cop hem estat a prop de l’església de Sant Julià d’Altura ja hem entrat per camí de bosc i després hem anat cap a la font de la Tartana i les Pedritxes, a Matadepera”, explica en Juan. Potser sense adonar-se’n, rodant ràpidament, els tres sabadellencs tal vegada s’hauran creuat amb algun dels animals que habiten aquest paisatge amarat de pau. Diuen que hi ha guineus, garses, teixons i fins i tot ratolins. La quietud de l’Anella Verda, que contrasta amb el moviment propi de la Terrassa ciutat, convida molts veïns del nostre municipi (i, com veiem, també de localitats properes) a fer esport. Encara que sigui estiu i faci molta calor, hi ha molts apassionats de l’activitat física que no descansen per vacances i trien el cinturó verd de Terrassa per practicar la seva afició.

Running
Una de les disciplines que tenen cada vegada més adeptes és el “running”. A l’entorn del Ciab és fàcil trobar gent que corre amunt i avall. Un d’ells és en Rafael Villegas. Té 66 anys, viu al barri de la Plaça de Catalunya-Escola Industrial i a l’Anella Verda es prepara per participar a la propera Mitja Marató de Terrassa. Ens el trobem fent “running” a l’entorn dels Plans de Bonvilar. “Tres vegades a la setmana corro, o bé camino. I n’hi ha una que vaig en bicicleta. Avui, per exemple, he fet uns vint quilòmetres de ‘footing’”, diu. Un altre punt de l’Anella Verda on és habitual veure esportistes de totes les edats practicant “running” és la part de sobre del barri de Can Roca, a l’entorn del Club Egara i del Parc Audiovisual. L’Enric Grau, per exemple, que viu a prop del Don Cándido, surt de casa ja corrent, arriba a aquesta zona de Terrassa i sovint puja més amunt. Tant, que hi ha cops que corona la Mola passant abans pel pic de les Roques Blanques.

Diversitat
Però les opcions que durant tot l’any ofereix l’Anella Verda no es redueixen a l’esport o passejar. Fins al desembre, l’Ajuntament programa al Ciab activitats molt diverses per a totes les edats. Hi ha tallers infantils, excursions vora torrents, rutes guiades per conèixer millor la flora i la fauna de l’entorn, propostes per fer marxa nòrdica o visitar el patrimoni cultural que representen les masies de l’Anella Verda, com Ca n’Arnella. A l’agost, aquestes activitats descansen, però al setembre tornen a començar. Per conèixer-les més de prop només cal que visiteu wwww.anellaverda.terrassa.cat.

Entre el torrent de la Gripia i el de la Betzuca
Un torrent és un barranc per on davalla l’aigua de la pluja. Sovint, quan del cel no cau una aferrissada tempesta, el torrent o bé està eixut o té molt poca quantitat d’aigua.
De vegades oblidats, a Terrassa abunden aquests pendissos. El Centre d’Informació Ambiental Bonvilar (Ciab) ens proposa, precisament, que en coneguem dos de l’Anella Verda, el de la Grí- pia i la Betzuca, amb més profunditat, per saber-ne l’origen i l’evolució que han tingut. Així, el diumenge 25 de setembre, el Ciab ha organitzat una excursió pel torrent de la Grípia per tal de difondre’n la història, així com el seu estat actual i les actuacions que s’hi faran per a la seva conservació i millora. L’activitat es desenvoluparà entre les deu del matí i la una del migdia. Per inscriure-vos-hi només cal que us presenteu al Ciab uns quinze minuts abans.
Uns dies més tard, el 16 d’octubre, el centre proposa descobrir un dels fragments més ben conservats del torrent de la Betzuca. La fi és observarne la biodiversitat i la llera, a més d’explicar als participants quina és la funció que fan els torrents com a connectors ecològics. L’excursió durarà tres hores i es desenvoluparà entre les deu del matí i la una del migdia. El geògraf i educador ambiental Enric Datzira farà les funcions de guia.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook