Gent DT / Reportatge

Flexitarians. A mig camí dels vegans

31.07.2016 | 04:00
Flexitarians. A mig camí dels vegans
Flexitarians. A mig camí dels vegans

A la Sara, una jove de 25 anys que ha vingut fa poc a viure a Terrassa, no li agrada gens la carn. Però de tant en tant sí que assaboreix un plat de peix. Els seus menús es basen, sobretot, en aliments del regne vegetal, acompanyats de forma ocasional per alguns derivats d´origen animal (ous, gall dindi...). No pregona als quatre vents ser vegetariana però tampoc està entre els amants de la proteïna animal. Ni blanc ni negre. Ni vegana ni crudivegana (aliments crus) ni ecotariana (preferència per tot ecològic)... Més aviat el seu cas se situaria en el grup dels flexitarians (paraula que prové de la unió de flexibles i vegetarians), identificat pels dietistes al dia de les modes.

Si els vegans només mengen aliments vegetals i els vegetarians accepten derivats làctics i ous (però mai carn o peix), els flexitarians se´n desmarquen perquè poden fer ingestes puntuals de productes animals. Si van a un restaurant o a una trobada familiar poden arribar a fer excepcions amb un plat de gambes a la planxa o una tapa de croquetes de pollastre. L´alimentació flexitariana no implica renúncies, sinó que prioritza les fonts vegetals per sobre de les d´origen animal. Així ho descriu l´Ana Moreno, una experta vegetariana que entén que hi hagi persones que "vulguin acostar-se a una alimentació més sana com la vegana sense renunciar, per exemple, a un tall de pernil". Molt activa a les xarxes socials és autora d´una trentena de llibres de dieta sana, entre ells "Flexiveganos", una obra que al 2014 ja reflectia aquesta tendència a l´alça. El perfil és de persones, sobretot joves, que volen gaudir d´una dieta sana però que no tenen cap sentiment de culpa quan trenquen les regles del seu model de dieta.

És evident que els hàbits nutricionals dels catalans estan canviant i s´acosten al consum d´aliments més saludables. "No podem saber si és una moda temporal o si tot això suposarà un canvi definitiu en l´estil de vida de la població, però és ben clar que la cura de la salut i el benestar tant físic com psicològic estan a l´ordre del dia", explica Núria Vélez, nutricionista del Centre Mèdic Utset.

Una opció efímera o definitiva?
Les dades apunten a favor d´un corrent amb molts seguidors. Es calcula que més de cinc milions d´espanyols s´identifiquen ja amb l´opció flexitariana, segons un estudi del III Observatorio Nestlé sobre els hàbits i l´estil de vida de les famílies. Això significa que el 17% de la població segueix aquest tipus de dieta basada en el consum de verdures, fruites, llegums i cereals, amb la inclusió de carn i peix de manera ocasional.

L´estudi també indica que, el darrer any, un 43% dels espanyols ha reduït la ingesta de carn vermella, dels quals un 14% ni l´ha tastat. Les dones (un 34% més que els homes) són les que més han disminuït el seu consum.

La tendència a substituir les proteïnes d´origen animal per proteïnes vegetals va néixer als anys 90 als Estats Units. Va ser un crit d´atenció cap a l´impacte de la indústria de l´alimentació en el planeta. Ara, aquest corrent que s´ha instaurat amb força a Espanya. "De fet, els nostres avis ja menjaven coses naturals i degut a la manca de recursos consumien poca carn i més sana", apunta la divulgadora Ana Moreno.

Com explica la dietista Núria Vélez, de la clínica Cemu, "les principals motivacions dels semi-vegetarians són el respecte pel medi ambient i la decisió personal de menjar de manera més saludable, sense renunciar definitivament a aliments tan apreciats i nutritius com un bon filet de vedella o un tall de salmó".
És recomanable aquest tipus d´alimentació? Es pot assegurar una dieta equilibrada i sense dèficits nutricionals? D´entrada, els dietistes veuen amb bons ulls que es prioritzin les proteïnes vegetals per davant dels greixos saturats, perquè aporten molts beneficis.

Supervisat per un dietista
"Personalment considero que el concepte flexitarianisme és interessant, sempre que estigui supervisat per un professional i lligat a un estil de vida saludable i equilibrat. És a dir, que aquesta dieta ens condueixi a consumir més verdures, hortalisses, fruita, llegums, cereals integrals i greixos saludables. I ens ajudi a reduir els greixos saturats animals, colesterol, sucres refinats i aliments processats", afegeix Núria Vélez.

L´alimentació vegetariana té els seus detractors perquè, de no posar-la en pràctica de manera equilibrada i variada, pot conduir a un dèficit de vitamina B12. "L´organisme sa té reserves suficients d´aquesta vitamina. Amb tot, recomano prendre suplements de tot el grup ´B´", apunta l´experta en flexitarians Ana Moreno.

Per mantenir uns bons nivells de ferro els ous, els llegums i les verdures de fulla verda són de gran ajuda. "És cert que el ferro No Hem (el que aporten els aliments d´origen vegetal) s´assimila un 30% menys que el ferro Hem (dels animals). Però hi ha alternatives vegetals suficients per suplantar aquests possibles dèficits", afegeix. També recorda que hi ha aliments que impedeixen l´assimilació del ferro com el cafè, l´alcohol o determinats fàrmacs. "Per tant, no es tracta de buscar culpables només en la dieta vegetariana", comenta.

Menjar fora de casa
On sempre s´han sentit absolutament còmodes els entusiastes de la dieta flexitariana és al restaurant Damunt un Cel de Fil, que dirigeix l´Àlex Soler en un antic vapor modernista del carrer del Portal Nou de Terrassa. A les seves taules seuen vegans, vegetarians, flexitarians i omnívors sense diferències, compartint i degustant les propostes gastronòmiques d´aquest negoci únic a la ciutat. "Els nostres clients no són en la gran majoria vegetarians però els agrada tastar aquesta opció", explica l´Àlex, un carismàtic xef terrassenc amb devoció per la cuina sana. "Cada cop els clients són més curiosos i em pregunten moltes coses, receptes i maneres de poder viure sense proteïna animal", afegeix. Joves de 16 o 18 anys entren al restaurant i no s´estranyen al parlar de tofu, seitan, mill, quinoa o chia.

Ser conscients del que mengem, saber combinar els aliments, coure amb cura i amor i "treure allò que és nociu per a la nostra dieta (sucres, refinats, químics, carns i embotits)" són les recomanacions d´un vegetarià convençut a l´edat adulta. Per a l´Àlex, flexitarià és una paraula nova que ens diu: "Menja el que vulguis però amb consciència".

Vegetarià, vegà, flexi, crudívor, ecotarià (amant dels ecològics)... Qualsevol nova tendència en alimentació és bona si s´adopta com a estil de vida sa. "És la millor manera de viure feliç, de combatre el sistema establert i al mateix temps d´ajudar el planeta a no defallir", conclou l´Àlex. 

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook