Gent DT / Gastronomia

Filipines: Un arxipèlag que és banyat per l´arròs i el coco

31.07.2016 | 04:00
Filipines: Un arxipèlag que és banyat per l´arròs i el coco
Filipines: Un arxipèlag que és banyat per l´arròs i el coco

La cuina asiàtica està de moda a casa nostra. Però la varietat d´aquesta gastronomia no es redueix al sushi japonès i als rotllets de primavera xinesos. En un país com Filipines hi ha una extraordinària varietat de plats sorprenents que de ben segur que tastaran els catalans, potser egarencs, que se´n vagin de viatge a aquestes illes.

De fet, la cuina de les Filipines està plena d´influències, tant d´altres països orientals com occidentals. Ara bé, si hi ha un gran protagonista del receptari en aquell país és l´arròs. El trobem a l´esmorzar mateix, amb plats com l´inangag, un arròs fregit que se serveix amb ous ferrats. Un altre dels desdejunis més habituals en aquestes illes del sudest asiàtic és el champorado, en què l´arròs es cou amb la pols del coco i se li poden afegir llet i sucre.

Influència espanyola
Fins a finals del segle XIX, les Filipines formaven part de l´imperi espanyol. Aquesta presència colonial també s´ha traduït en l´elaboració d´alguns plats, com la paella, que s´inspira en la recepta espanyola, encara que a les Filipines té una variant pròpia.

Els tomàquets, el blat i l´all van ser alguns dels productes que els espanyols van introduir a l´arxipèlag. També van exportar a les Filipines tècniques per preparar plats i aliments, com els guisats, els adobs o els embotits.

El formulari gastronòmic de l´illa resulta ben variat. Entre les propostes més habituals, hi trobem el lechón (el típic cochinillo espanyol); el kare-kare, un estofat de cua de bou amb verdures i banyat amb una salsa de cacauets, o el suman, unes boles d´arròs enrotllades en fulles de plàtan.

Menjar al carrer
Qui visiti les illes també veurà que hi ha una gran quantitat de paradetes al carrer on es ven menjar. Entre els tastets que podem degustar, per exemple, enmig de la capital, Manila, hi ha el kikiam, un tipus de pollastre processat que se serveix en un pal i pot mullar-se en una salsa. Els qui no siguin massa llepafils poden degustar el balut i el penoy, que són ous d´à-nec cuits. O bé uns kwek-kwek, és a dir, uns ous de pollastre i guatlla arrebossats i fregits.

D´altres especialitats culinàries filipines que es comercialitzen al carrer són el taho, un tipus de tofu blanc que es presenta amb xarop i boles de tapioca, o uns calamarsos fregits. Per cert, a les Filipines no solen menjar-se amb maionesa, sinó que solen mullar-se en vinagre.

Són només alguns exemples de la varietat de sabors que trobem en un país lluny amb el qual compartim una part de la història. 

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook