Gent DT / Salut

Els peus, més protegits a l'estiu

10.07.2016 | 04:00
Els peus, més protegits a l'estiu
Els peus, més protegits a l'estiu

A l’estiu els peus prenen protagonisme després d’haver estat durant tot l’any els grans oblidats. Segurament seran retratats en molts selfies, a la platja o a la piscina. Per aquest motiu és moment de mimar-los si volem lluir-los sans, hidratats i ben cuidats.

Amb la calor és més fàcil que caminem descalços o amb un calçat descobert i més lleuger. Sequedat, poca transpiració, cansament, escalfament, fongs o lesions són alguns dels problemes que sovint pateix aquesta zona, base i suport del nostre cos. És per això que en aquest període, tan especial i delicat per als peus, els podòlegs recomanin posar en pràctica un seguit de consells bàsics de prevenció que ens ajudaran a mantenir-los sans.

El calçat i les xancles
Les sabates descobertes i sense mitjons regulen la sudoració dels peus i alleugereixen la presència de durícies perquè els peus van més lliures. Malgrat tot, cal prendre precaucions, a l’hora de triar el tipus de calçat. Si les sabates són noves poden aparèixer butllofes. Per això es recomana portar-les inicialment a estones curtes per tal que la pell del calçat es vagi adaptant a la forma del peu.

Per caminar per la ciutat cal dur sempre el peu subjecte amb sandàlies lligades. Això ens ajudarà a prevenir possibles torçades i esquinços. Les xancles, tot i no ser un calçat urbà apte, sí que són imprescindibles per caminar pel voltant de les piscines i per utilitzar els banys públics. Són l’opció més segura per tal d’evitar el contagi per fongs, un dels principals motius de consulta als podòlegs, durant l’estiu. L’acumulació d’humitat als peus afavoreix l’aparició de fongs i berrugues plantars.

D’altra banda, tant si anem a la platja com a la piscina, també és necessari protegir els peus amb un filtre solar alt perquè la pell és molt sensible i també està exposada a possibles cremades. De fet, és important aplicar-los protecció solar fins i tot quan es calcen sandàlies per la ciutat.

Els podòlegs insisteixen que els peus són una de les zones que més hem de cuidar a l’estiu perquè el sol, la calor i l’aigua de les piscines provoquen sequedat i l’aparició d’esquerdes als talons.

Evitar la suor
Pel que fa a la suor, en el cas d’utilitzar sabates tancades o calçat esportiu, és important vigilar la transpiració dels peus i utilitzar mitjons de cotó i fibres naturals. També cal aplicar productes antitranspirants (no un desodorant) o assecants (antifúngics en el cas de tenir tendència als fongs). Una suor excessiva pot afavorir l’aparició de clivelles entre els dits i també afavoreix la proliferació de fongs, un problema difícil de tractar els mesos de calor.

Bones pautes d’higiene
Una higiene deficient també pot passar factura als nostres peus. Convé tenir-ne bona cura i rentar-los cada dia amb sabó neutre i aigua tèbia o freda. Després és important eixugar-los a consciència amb una tovallola, sobretot a l’espai entre els dits per eliminar la humitat i evitar d’aquesta manera el risc de fongs. Els especialistes en podologia aconsellen també aplicar una crema hidratant específica per a peus, preferiblement durant la nit.

Caminar descalç?
Un dels hàbits més plaents i saludables és caminar descalç per la gespa o la sorra. De fet, els podòlegs recomanen fer aquest exercici o d’altres (rotació del turmell, flexió o extensió) per activar la musculatura del peu. No obstant això alerten que és perjudicial caminar descalç en superfícies calentes perquè augmenta la sequedat de la pell i genera l’aparició de durícies.

Per assegurar-nos la bona salut dels nostres peus i que caminem de manera adequada és important també que visitem la consulta d’un podòleg un cop a l’any. Prevenir és fer salut!

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook