GentDT

El permís de conduir per punts compleix 10 anys

27.06.2016 | 04:00
Un total de 7,5 milions de conductors han estat sancionats des de 2006
Un total de 7,5 milions de conductors han estat sancionats des de 2006

El carnet per punts va néixer de la pretensió de l’administració i les forces d’ordre públic amb competències de vigilància del tràfic d’incidir en la prevenció i de minimitzar els riscos de la conducció.
Deu anys després les dades són prou explícites: el 25% del cens de conductors (7,5 milions) ha comès alguna infracció que ha comportat la retirada de punts, dels quals el 8,6% (2,6 milions) han estat sancionats dues o tres vegades. Aquest és, precisament, el col·lectiu que més preocupa la Dirección General de Tráfico.
La coordinació entre els diferents cossos de seguretat és fonamental. Des de 2006 l’Agrupació de Tràfic de la Guardia Civil, els Mossos d’Esquadra, l’Ertzaintza, la Policia Foral i els 2.300 municipis amb policia pròpia comuniquen per via telemàtica les sancions amb detracció de punts imposades als conductors.

Més de 12 milions de sancions
Des de l’1 de juliol de 2006 s’han tramitat 12,3 milions de sancions amb pèrdua de punts, que representen un total dels 37,9 milions confiscats.
Només un 1% dels conductors (un total de 214.150) els han perdut tots i no han pogut circular amb carnet fins no obtenir el permís. Les infraccions més habituals han estat l’excés de velocitat, la no utilització del cinturó de seguretat i del sistema de retenció infantil, l’ús del telèfon mòbil (o altres dispositius de so) i conduir sota els efectes de l’alcohol o les drogues.
Val a dir que el 75% han estat per circular entre 121 i 150 km/h, per la qual cosa els conductors no han patit la pèrdua de punts i sí els 100 euros de la multa corresponent. Del 25% restant, a un 80% li en van treure dos; a un 5%, tres; a un 9%, quatre i a un 5%, sis.
El percentatge canvia si parlem de l’alcohol perquè el 34% de les sancions han estat a conductors que circulaven amb més del doble de la taxa permesa, amb la pèrdua total.

Entre 35 i 44 anys
És la franja d’edat amb més sancions i eliminació de punts (26%) seguida a prop del grup comprès entre els 25 i 34 anys (25%). Una dada significativa és que l’excés de velocitat i el consum d’alcohol i drogues són les infraccions amb detracció de punts més comeses pels conductors novells, que no han superat els tres anys de permís i que en tenen vuit.
En aquests anys, el 42% de les sancions amb eliminació de punts ho han estat per quedar-se sense dos i el 7% ho són per infraccions molt greus que representen la pèrdua de sis.

Saps quants punts tens?
És un dubte que es pot resoldre de manera ràpida i senzilla si es consulta el web de la DGT (www.dgt.es), que aquest organisme va posar en marxa fa deu anys i on s’han cursat quasi 52 milions de consultes. Un dels objectius d’aquesta administració és que tothom conegui quants punts té i, per facilitat la màxima informació, la DGT ha enviat en aquesta dècada 337.706 cartes informatives els conductors que en tenien  quatre, cinc o sis. El 2010 van detectar un increment en el nombre de declaracions per pèrdua de vigència i la DGT va enviar els que tenien un, dos o tres punts cartes per donar compte de la situació crítica en la qual es trobaven i que podia derivar en una pèrdua del permís si no modificaven el seu comportament a la carretera. En aquests sis anys han enviat 106.544 cartes informatives d’aquestes característiques. Un fet que, sumat altres mesures com la reforma del Codi Penal en matèria de seguretat viària i de la llei de seguretat vial, més l’augment de controls de drogues, alcohol i velocitat o l’augment de la vigilància a les carreteres convencionals, s’ha traduït en una reducció de la sinistralitat, i, en conseqüència, en un descens del nombre de morts per accident de tràfic.

Menys morts en carretera per...
1/Alcohol. L’increment de controls i les contínues proves per a la detecció de drogues al volant han estat mesures preventives que hi han reduit el nombre de sinistres. En deu anys el percentatge de positius ha passat del 5,1% a l’1,6%.
2/Cinturó i casc. Abans de l’1 de juliol de 2006 el percentatge d’ús del cinturó de seguretat els seients davanters  era del 74% i ara supera el 97%, L’ús del casc per part dels motoristes també s’ha generalitzat i ara és del 98%.
3/Accidents. L’entrada en funcionament del carnet per punts ha repercutit en un descens del nombre de víctimes mortals. Si el 2006 els morts en vies urbanes en un mes eren de 4.000, el 2015 van ser prop de 2.000.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Noticias relacionadas