GentDT/Salut&Bellesa

Quan fer les primeres revisions dentals?

26.06.2016 | 04:00
Les revisions dentals en la infància són importants per prevenir i tractar a temps la càries.
Les revisions dentals en la infància són importants per prevenir i tractar a temps la càries.

Per a qualsevol pare la salut dels seus fills i veure’ls créixer sense problemes és la principal preocupació a la vida. En especial durant els primers anys de creixement dels petits, els pares estaran més atrafegats amb les revisions al pediatre i amb el seguiment del calendari de les vacunes. Aquesta preocupació pels controls rutinaris pot conduir amb freqüència a molts pares a oblidar-se d’un dels gestos també importants per a la salut dels petits: la visita a la consulta de l’odontòleg. Amb aquestes revisions els pares s’asseguraran de què els menuts puguin mantenir una adequada salut bucodental.
Quan és necessari realitzar la primera revisió dental dels nens? Es pregunten molts pares primerencs. Com a resposta, els odontopediatres, especialistes en la salut bucodental dels infants, recomanen que la primera visita es realitzi fins i tot durant el període de lactància, abans de l’erupció de les primeres dents.
Com explica la doctora Claudia Patricia Pachón Peña, odontopediatra de Centre Parc del Nord “l’objectiu és controlar l’erupció de la dentició primària i alhora rebre orientació sobre les cures que s’han de realitzar a la criatura en relació a la higiene i la prevenció de la malaltia bucodental des dels primers mesos de vida”.
És aconsellable visitar al dentista cada sis mesos, durant els primers anys de vida, amb la finalitat de realitzar una contínua valoració de l’estat de les dents de llet, així com del posterior començament i evolució del recanvi a la dentició definitiva, afegeix l’odontopediatra de la clínica dental.
En cada visita de valoració l’especialista li farà a la criatura també un control de les tècniques d’higiene que s’estiguin realitzant a casa. També donarà indicacions i instruccions als pares per millorar la higiene en cas que sigui necessari. Durant els primers mesos de vida és molt convenient fer un massatge i neteja de les genives almenys dos cops al dia i amb una gassa humida.
“Les revisions periòdiques són importants també per a la detecció primerenca de possibles lesions per càries, la qual cosa en tots els casos facilita el tractament.

Prevenció de la càries dental
Per evitar les càries és necessari proporcionar als nostres fills una dieta sana i equilibrada. Com explica la doctora Claudia Patricia Pachón Peña, odontopediatra de Centre Parc del Nord, és important evitar el consum dels aliments ensucrats, sobretot fora dels principals menjars. També és contraproduent afegir sucre o substàncies similars a la llet del biberó. A més és important comprovar que els aliments infantils preparats, en el cas que s’hagin d’utilitzar, estiguin lliures de sucres o d’edulcorants afegits.
De la mateixa forma que les revisions periòdiques a la consulta de l’odontopediatra, és fonamental que els pares facin un seguiment dels hàbits d’higiene dels seus fills. Cal que a casa mantinguin una inspecció contínua de les dents dels seus fills i que els ajudin amb el raspallat perquè ells, per sí sols, encara no tenen la suficient habilitat, apunta la doctora Pachón.
Els pares han de vigilar i estar també atents als seus fills per tal que no adoptin mals hàbits que posin en perill les seves dents (ficar-se objectes o mossegar-los amb la boca).
També és important, aprofitar el moment del raspallat per observar l’aspecte de les dents dels nens. Davant qualsevol canvi en forma de taca o de punts de coloració fosca o blanca cal acudir al dentista per a què faci una valoració perquè poden ser l’inici de lesions de càries que tractades a temps s’evitaran complicacions.

Somriures brillants, futurs brillants
Per tal de conservar un somriure sa i brillant de manera divertida infants d’entre 6 i 10 anys de col·legis de primària de tot l’Estat han participat en una campanya promoguda per una coneguda marca de pasta de dents. “Somriures brillants, futurs brillants” és un programa didàctic i gratuït amb vídeos, llibres i fulls d’activitats per motivar els alumnes a conservar una boca sana. Els nens es submergeixen a l’univers fantàstic de la Ciutat Dental en companyia del doctor Rabbit, la seva aliada, la doctora Raspatllat i quatre superherois: Paige, Finn, Kali i Miquel. En aquest viatge fantàstic els alumnes aprenen amb els Defensors Dentals de les regles i normes que han de seguir per  posar en pràctica una bona higiene dental. Els professors de primària també han realitzat tallers pràctics amb activitats durant el mes de març.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook