Mites i veritats sobre el cafè

26.06.2016 | 04:00
El cafè Blue Montain és un dels de major prestigi i qualitat.
El cafè Blue Montain és un dels de major prestigi i qualitat.

Sobre si el seu consum és perjudicial per la salut, en termes generals, un consum moderat (unes tres tasses al dia o 200 mg) no en produeix. Els bevedors de cafè solen desenvolupar una tolerància a l’alcaloide, i no tenen tanta sensibilitat als efectes estimulants de la cafeïna. Això no obstant, si aquest cafè el pren una persona que fuma, no practica exercici o consumeix grans quantitats de sucres i grasses, existeix un alt risc que desenvolupi una malaltia cardiovascular.
Un punt important pel que fa a la salut, és saber si tenim algun tipus d’anèmia, ja que el cafè interfereix en l’absorció del ferro. D’altra banda, les persones amb tendència a l’osteoporosi han de limitar-ne el consum. Sobre si genera addició, en principi el consum de cafè no està associat a una conducta addictiva. Però pot existir malestar si es decideix eliminar per complet, com mal de cap, somnolència o fatiga.
Moltes persones beuen cafè per eliminar els efectes d’una borratxera, de manera desencertada, ja que la cafeïna no accelera el procés de metabolitzar l’alcohol. Quant a la quantitat de cafeïna, un cafè expresso en conté el doble que un de normal, però com la mesura és tan petita, se n’acaba ingerint menys.

Recomanacions
És important estar ben hidratat, ja que la deshidratació afavoreix la sensació de cansament i fatiga. A més, no s’ha de reemplaçar un desdejuni per diverses tasses de cafè. Si s’està nerviós, irritable o es dorm malament, és aconsellable reduir o eliminar el cafè. Davant la presència d’hipertensió o trastorns cardiovasculars, cal prendre versions descafeïnades. També cal tenir present que amb medicaments antidepressius no es pot beure cafè ja que poden aparèixer migranyes o hipertensió i que els anticonceptius orals disminueixen l’eliminació de la cafeïna.

Anticancerós
El cafè ha estat indultat. Així ho avala l’Organització Mundial de la Salut i diferents estudis científics realitzats en els últims anys. Aquesta beguda consumida arreu del món ha tingut més aviat mala fama fins fa poc, ja que es considerava un potencial agent cancerigen, sobretot pel pàncrees i la bufeta, així com un producte estressant i excitant. Però ara s’ha publicat que és més aviat al contrari, i que no incrementa les possibilitats de patir un càncer ni el risc de patir una malaltia cardiovascular. Fins i tot s’ha demostrat que redueix el risc de patir càncer de fetge o d’úter.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook