GentDT/Gastronomia

El cafè, més que una beguda

26.06.2016 | 04:00
Espanya ocupa el 19è lloc en el rànquing mundial de consum de cafè, amb 4,5 kg per persona cada any.
Espanya ocupa el 19è lloc en el rànquing mundial de consum de cafè, amb 4,5 kg per persona cada any.

Amb llet, tallat, llarg amb gel o sol. Fins i tot hi ha qui el pren amb xocolata, canyella, llet condensada o algun licor. Sigui com sigui, el que queda clar és que el cafè agrada. Així queda reflectit en l’enquesta que ha fet publica la Federació Espanyola del Cafè, en la qual assegura que el 63 per cent dels espanyols majors de 15 anys consumeix, almenys, una tassa de cafè al dia.
I és que per nosaltres, el cafè és més que una beguda, és una forma de vida. Fem un descans a la feina, anem per un cafè. Si volem tenir una xerrada informal amb algú, quedem per a un cafè. I les llargues sobretaules pròpies de la nostra cultura s’acompanyen d’un cafè. Aquest elixir al qual molts recorren a primera hora del matí per “sentir-se persona” ha estat perseguit de vegades per una injusta mala reputació. No obstant això, diferents estudis estan demostrant els efectes beneficiosos del cafè i del seu principal compost actiu, la cafeïna.
La cafeïna, descoberta a principis del segle IX a Alemanya pel jove mèdic Ferdinand Runge, estimula el sistema nerviós central, manté desperta l’atenció i l’humor, ajuda a la respiració i la digestió i atenua la sensació de gana, per la qual cosa pot ser d’ajuda en les dietes.
Estudis recents han desmuntat velles creences, doncs s’afirma que en dosis raonables el cafè no danya el cor. De fet, un estudi de la revista “The New England Journal of Medicine” va concloure que prendre tres tasses de cafè diàries, amb o sense cafeïna, pot arribar a reduir un 10 per cent el risc de mort per malalties cardíaques, respiratòries, accidents cerebrovasculars, diabetis i infeccions. Altres estudis ho relacionen també amb un efecte protector del fetge i amb accions preventives contra el Parkinson i l’alzheimer.
Un altre estudi, del “Journal of the National Cancer Institute” suggereix que el consum de cafè podria estar associat amb un menor risc de desenvolupar melanoma maligne. En concret, la recerca, amb una mostra de 447.357 persones, va concloure que els que consumien quatre tasses al dia o més tenien un 20% menys de risc.
I per si tot això fos poc, un estudi de la Universitat de Harvard va determinar que les dones que bevien quatre tasses de cafè o més al dia reduïen un 20 per cent les possibilitats de patir depressió.

Allarga la vida
El que probablement molts desconeguin és que el consum moderat de cafè pot aconseguir que la nostra vida sigui una mica més llarga. Almenys aquesta és la conclusió a la qual van arribar científics de La Universitat de Harvard després d’una extensa investigació per la qual van revisar tres estudis amb els quals es van analitzar els efectes del cafè durant tres dècades en quasi 300.000 persones (homes i dones).
Aquests resultats de menor risc de mortalitat no només s’associen a la disminució de patir malalties cardíaques i neurològiques. També van lligades als antioxidants que conté el cafè i que s’encarreguen de protegir les nostres cèl·lules del dany que produeixen els radicals lliures, unes de les substàncies culpables que envellim.

Amb moderació
Encara que la cafeïna es percep de vegades com un ingredient negatiu, no ho és si es pren en la seva justa mesura. El recomanable és no passar-se de les 3-4 tasses del nostre cafè exprés al dia. A partir d’aquí és quan poden aparèixer efectes perjudicials sobre el sistema nerviós, palpitació, taquicàrdia, insomni i augment de la pressió arterial. A més, hi ha estudis -com el de la Universitat coreana Soonchunhyang i el de la japonesa Ehime- que han determinat que la cafeïna ajuda a trencar el greix, aconseguint que ens aprimem.

Varietats
Els grans de cafè són la matèria primera de qualsevol preparat i s’obtenen d’un arbust anomenat cafeto i n’existeixen principalment de tres tipus, amb les seves corresponents varietats.  
Aràbic. És el que monopolitza les tasses de cafè, representant entre el 70 i el 80% de la producció mundial. És originari de les muntanyes del sud d’Etiòpia i es caracteritza per tenir un gust suau i agradable. Sol associar-se a aromes silvestres i fruita seca, complementat amb un toc dolç i àcid al seu torn. Com a varietats hi ha: Moka, Java, Kenya, Tarrazú, Peaberry,  Harrar, Yirgacheffe o Blue Montain, entre altres.  
Robusta. També coneguda com a Coffea canephora, és originària de la República Democràtica del Congo. Es tracta d’un tipus d’arbust molt més resistent, i per tant accepta major varietat de terrenys. Té un gust més aviat amarg i menys àcid, que es combina amb matisos de fruita seca i fusta. És poc perfumat i té una textura més aspra i cremosa, pel que és molt usat per fer expressos.
Mescles. A causa de les grans diferències presents entre el cafè aràbic i derivats, i el robusta, va sorgir la idea de realitzar mescles entre tots dos. L’objectiu era obtenir cafès amb propietats combinades. Això va obrir les portes a un ampli univers, amb multitud d’oportunitats, que va acabar per generar una important indústria paral·lela. Els seus clients són moltes de les grans cafeteres, hotels o fins i tot restaurants.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook