GentDT/Comerç

Les coques, el dolç típic de la revetlla

20.06.2016 | 04:00
Les coques, el dolç típic de la revetlla
Les coques, el dolç típic de la revetlla

Si la revetlla de Sant Joan és la més màgica de l’any perquè anuncia l’arribada de l’estiu, també és la cita ineludible d’amics i familiars que es retroben per celebrar a la fresca un sopar on no falten el cava i les delicioses coques, que fan el delit dels menuts.
També és cert que aquestes postres arriben després d’un sopar on la xerrera i la gresca fan que els comensals mengin i beguin més del compte. Per això, quan treuen les coques a la taula s’escolta la típica frase: “Ja no puc. Estic molt tip”.
Són els que l’endemà escolten els comentaris dels seus fills petits, que van tastar totes i cadascuna de les varietats que, per tradició, són les de fruita confitada i crema, la de pinyons i les farcides de trufa, nata, crema i cabell d’àngel, tot i que sempre n’hi ha altres com la de llardons de full, que és típica de Dijous Gras. Certament, cal anar amb compte perquè són unes postres calòriques i riques en greixos, però també una font de proteïnes i vitamines del grup “B”. Ara bé, el seu contingut en colesterol és elevat i és important moderar-ne el consum.
Els forns i les pastisseries fa dies que preparen aquesta diada, que és una de les més importants de l’any, i són molt conscients que la qualitat és la seva basa a favor, a més del servei personalitzat i el tracte familiar. Són coques artesanes elaborades sense conservants ni colorants i fetes al dia.

Garantia de qualitat
Són trets que els diferencien de la competència de les coques industrials, que fa dies que es venen en capses als supermercats i grans superfícies.
Unes coques que no tenen res a veure amb les de pastisseria, on cada professional aporta el seu toc particular on pot predominar des del brioix amb sabor de mantega, llimona, taronja, canyella, anís o tarongina fins a una massa que ha de ser tova i deliciosa.
El Gremi de Pastisseria de Barcelona calcula que enguany es vendran a la Ciutat Comtal i a les comarques de la província unes 900.000 coques d’aquí al 23 de juny, i calculen que arreu de Catalunya se’n vendran més d’1.630.000 d’unitats.
Entre les varietats que tindran més èxit figuren la clàssica de brioix amb fruites i pinyons, la de llardons de full i la de pinyons farcida de crema. També tenen bona acceptació les farcides de cabell d’àngel, xocolata, nata o les coques amb fruites naturals. Enguany es presenten com a novetat les coques amb mascarpone, sobrassada o en format gelat.
La tendència de comprar peces més petites i tenir les quantitats justes per als comensals del sopar de revetlla es manté. Els consumidors s’emporten les de menys pes, però també n’adquireixen més varietats. De mitjana, els preus es mantindran entre els 16 i els 35 euros en funció de la mida i gràcies a una moderació dels preus d’ingredients com el pinyó.
Així doncs, ara és l’hora de fer la comanda perquè el dijous 23 aneu a la pastisseria convençuts de tenir les varietats desitjades.

Consells per a la conservació
Quan torneu a casa és bàsic complir a ulls clucs els consells de seguretat per evitar que es facin malbé. No oblideu que els productes de pastisseria, especialment els farcits, són un medi òptim per a la supervivència de microorganismes patògens, si no es respecten les condicions d’higiene durant l’elaboració i conservació.
Per tal d’evitar toxiinfeccions alimentàries cal que trieu les varietats en funció de les possibilitats de conservar-les fins al moment del consum i tenir-les en fred les que siguin de nata, trufa i crema i, si no les mengeu totes, retorneu-les ràpidament a la nevera. 

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook