Opinió

Una tendència de moda

19.06.2016 | 04:00
Laura Bosch
Laura Bosch

Es pot mantenir més d´una relació afectiva a la vegada? Series capaç d´estimar i assumir el compromís, com a parella, amb dos o més persones al mateix temps? Fins fa poc, aquestes preguntes podien semblar insòlites. I és que el model de relació que la majoria de nosaltres tenim al cap encaixa amb unes normes ben allunyades de la tendència que s´està posant de moda en l´àmbit sentimental: el poliamor.
Davant d´aquest nou estil de relació, trobem diverses postures; entre les que en destaquen dues: els qui ho critiquen, s´oposen, o no entenen aquesta tendència, fent al·lusió a que el poliamor seria una mena d´excusa per no assumir el compromís o per mantenir vàries relacions sexuals; i els qui ho defenen com una nova forma de vinculació més lliure i honesta, que permet fugir de les restriccions i mandats socials com la possessió, la dependència o la gelosia.
Ara bé, cal tenir en compte que per mantenir relacions poliamoroses son necessàries certes habilitats i actituds que permetin gestionar els possibles reptes o dificultats provinents de creences instaurades per la cultura convencional. És a dir, anar un pas més enllà del desig d´exclusivitat, on la gelosia sol estar present. Molts consideren que el poliamor es tracta d´una forma evolucionada de la nostra capacitat d´estimar, una evolució dela monogàmia, on es permet i es respecta que sentir atracció o amor per més d´una persona és totalment natural, i on se superen les prohibicions possessives de propietat i control, per deixar pas a la confiança i la llibertat.
Actualment, la societat no acaba d´acceptar aquesta nova tendència, i són varis els reptes als quals han de fer front les persones que ho practiquen o ho defensen. Però sempre incitant a la reflexió: Tenint en compte les estadístiques d´infidelitat i insatisfacció en les parelles convencionals ¿no és lògic pensar que el poliamor pugui ser una alternativa més saludable i honesta de relació, que permeti que les persones es puguin desenvolupar més plenament en aquest àmbit?
El que està clar és que es una moda al alça, i que el més probable és que amb el temps es vagi instaurant com una nova forma de mantenir relacions. A nivell personal, considero que l´evolució i la flexibilitat son necessàries, i que el més important, és que cada persona pugui ser lliure d´elegir el tipus de vincles que vol mantenir.

L'autora és Psicòloga i sexòloga. www.laurabosch.es

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook