Opinió: Infermeria, una professió humana, vocacional i científica

05.06.2016 | 04:00
Josep M. Sans
Josep M. Sans

Els progressos tecnològics en els últims anys han permès la creació d´uns equips professionals que permeten aportar una qualitat de vida considerable i un agent de salut molt important és el d´infermeria. Les seves funcions són plenament complementàries amb les del metge en tots els àmbits assistencials seguint el model d´atenció personalitzada, integral i contínua, sempre respectant els valors, hàbits i creences del malalt.
La seva labor, basada en el mètode científic, es desenvolupa en atenció primària, hospitals, domicilis, centres sociosanitaris, quirúrgica, UCI, psiquiatria... Les infermeres participen en els programes assistencials, enregistrant en la història clínica i executant les mesures de prevenció i protecció de les malalties tant a nivell individual com familiar o comunitari.
L´educació i capacitació dels pacients i familiars per fomentar conductes responsables d´autocura i la detecció de vulnerabilitats fan de la infermeria el component de l´equip interdisciplinar indispensable per aportar les solucions en termes de salut.
Actualment la tasca del metge en solitari no aporta els elements determinants per aconseguir uns resultats satisfactoris en la qualitat assistencial fent-se necessària la mútua col·laboració entre metges i infermeria aplicant les sinergies pròpies que permeten assolir uns objectius de salut. Aquesta relació es fa especialment agradable i estimulant en la mesura que cada membre de l´equip conegui les seves funcions específiques i mantingui l´actitud de col·laboració.
En un clima de bona entesa són tots els membres de l´equip que hi surten guanyant i conseqüentment el pacient també.
I en uns moments com els d´ara de restriccions aquest és un aspecte molt important per prevenir el desgast.
Pensem que viure al costat de la malaltia, el patiment i la mort no és fàcil i tenir una companyia en qui recolzar-te ajuda molt.

L'autor és metge internista jubilat


Compartir en Twitter
Compartir en Facebook