GentDT/Reportatge

Infermeria: L'art de cuidar i ser pacient

07.06.2016 | 10:53
Les 24 hores del dia, infermeres i auxiliars d´infermeria, per torns, li faran costat.
Les 24 hores del dia, infermeres i auxiliars d´infermeria, per torns, li faran costat.

Com és la realitat d'una de les professions més ben valorades però també sacrificades i d'alt risc. La dels infermers/res dels hospitals de Terrassa

A ningú li agrada estar malalt. I molt menys passar-se uns dies en un hospital, lluny del seu entorn familiar. Quan una persona es troba, de cop i volta, ingressada en un centre sanitari, ja sigui per una intervenció quirúrgica, per superar una infecció o per un dolor inexplicable, l´envaeixen dubtes, pors i inquietuds sobre com serà la seva vida en aquest microcosmos de bates blanques, llits, aparells i medicaments.
Aquell pacient mai estarà sol. Les 24 hores del dia, infermeres i auxiliars d´infermeria, per torns, li faran costat. La persona ingressada és el centre d´atenció d´un equip multidisciplinar (metges, infermeres, fisioterapeutes, auxiliars...) i el més important és que estigui ben atesa i millori. Són professionals que treballen amb entrega, compromís, respecte, i una sensibilitat extraordinària. La figura de les infermeres és fonamental i imprescindible als hospitals i l´atenció primària. Per això són el col·lectiu més nombrós del sistema sanitari.
La infermeria és una professió especial que no tothom pot desenvolupar. "És una filosofia de vida; una forma de veure la vida diferent de la de la resta de la gent. És quan toques el món real, en la seva grandesa i la seva crueltat. Però sobretot és molt amor", descriu Assumpció Romero, una infermera vocacional de Terrassa amb anys de feina als hospitals.
Per reivindicar el seu paper en benefici de la salut de les persones, cada 12 de maig el col·lectiu celebra el Dia Internacional de la Infermeria. Una data en honor a Florence Nightingale, una pionera que va professionalitzar una tasca considerada fins al segle XIX com a degradant i reservada a dones de classes desfavorides.
Quina és la funció de la infermeria actualment? Com ha evolucionat? Especialistes del Consorci Sanitari de Terrassa -Hospital de Terrassa i de l´Hospital Universitari Mútua Terrassa reflexionen sobre un personal imprescindible que lluita cada dia per la eficiència d´un servei molt tocat per les retallades i les llistes d´espera.
"Darrera la labor d´una infermera hi ha una evidència científica, una formació i un coneixement adquirit per obtenir els millors resultats tant per al pacient com per a la seva família", descriu la infermera Olga Monistrol, dedicada a la investigació a l´Hospital Universitari Mútua Terrassa. "El personal sanitari ha d´estar preparat per col·laborar en el procés de vida i de mort", afegeix.
Saber comunicar i informar bé és un dels seus valors principals, amb els que es guanya la confiança del pacient. "Quan la persona sap on està ingressada, quin serà el procés, què pot fer per trobar-se millor i de quina manera pot col·laborar aconseguim que tingui més seguretat i menys estrès davant la seva situació", comenta la infermera investigadora de seguretat del pacient de l´Hospital Universitari Mútua Terrassa.

Cap a la especialització
Per tant, la missió d´aquests professionals en un hospital és molt més àmplia que la de fer simples cures, posar una injecció o mesurar les constants d´un malalt. La tendència és que el personal estigui capacitat per una atenció més completa al pacient en el camí cap a la seva recuperació. Per aquest motiu, els dos centres hospitalaris de Terrassa aposten per l´especialització en infermeria.
Al contrari del que podem pensar la majoria del personal no fa torns rotatoris a totes les plantes. Difícilment una treballadora de pediatria estarà l´endemà a la planta d´urgències o la d´intensius o UCI "perquè són àrees de coneixement molt diferents", diu la directora d´Infermeria de l´Hospital de terrassa, Antònia Villalba.
També tenen capacitats professionals més completes. A l´Hospital de Terrassa, hi ha, per exemple, la figura dels estomaterapeutes que gestionen tot el procés d´un càncer de colon. "A la persona que se li ha de practicar una colostomia, la infermera i l´equip mèdic la cita abans per explicar-li què li faran, com serà l´operació i com es trobarà després. Aquest seguiment tranquil·litza molt al pacient i a la família", afegeix la responsable d´infermeria de l´Hospital de Terrassa. "És només un exemple que demostra com hem evolucionat", descriu. Al cap d´uns dies, quan el pacient ja està a casa, la infermera farà una consulta post-intervenció "si menja bé, si els dispositius se li ajusten bé, com es troba... La veritat és que aconseguim un grau d´eficiència important", afegeix.
Com ha de ser una bon professional d´infermeria? Ha de saber posar una via a la primera punxada, fer una bona cura, subministrar una medicació quan toca de manera que el pacient no tingui dolor i estar atent a qualsevol símptoma o canvi. Però a més a més, es converteix en una persona de confiança, que acompanya al malalt en tot el procés. "M´agrada molt escoltar els pacients, entendre el que fan, com se senten, saber escoltar i respectar la seva opinió i la seva cultura. Cuidem el pacient en el seu context social", expressa l´Olga Monistrol, de Mútua Terrassa, qui reconeix que el dia a dia en un hospital no és fàcil.
Una de les qüestions que molts es pregunten què fan per gestionar les escenes de dolor, patiment, problemes de dependència o les malalties cròniques dels pacients. Utilitzen cuirasses imaginàries per aïllar-se? "Hem de ser empàtics per actuar de manera coherent. Ens hem format per afrontar una mort, explicar males notícies i gestionar situacions difícils i mai posar-nos cuirasses", comenta la infermera Olga Monistrol.
On el personal està més exposat a casos dramàtics, com ara les unitats d´oncologia, disposen d´espais on els treballadors poden desfogar-se de les emocions, parlar obertament amb els companys de com se senten. "Tinc ràbia, això ho porto fatal, no sé com dir-li a la família", poden comentar entre ells.
"Has d´intentar que no t´afecti el que veus i tenir certa empatia per comprendre al pacient i la seva família, però has de procurar no personalitzar el que veus. El grau d´empatia no l´has de perdre mai, però també has de ser prou professional per no deixar-te mediatitzar", comenta la directora d´Infermeria de l´Hospital de Terrassa.

Les proves de foc
Realment, quan les infermeres prenen consciència de si els agrada o no la seva professió és davant situacions límit. "Les proves de foc són les primeres vegades: la primera aturada cardíaca, el primer cop que has d´acompanyar la mort d´un pacient, que s´activa un codi d´actuació immediata... Ho tenim molt incorporat al nostre dia a dia", descriu Olga Monistrol.
Possiblement són les que més mostres d´estima reben de pacients i familiars. Fins i tot de famosos que també mantenen batalles contra la malaltia. "Quin tipus de persones viuran darrera de les bates blanques i somriures permanents? Us admiro", ha escrit el cantant Pau Donés. Cartes com aquesta d´agraïment sovint també les publica aquest diari. Una feina que no té preu.

Les dades
Terrassa és una de les ciutats amb més població de professionals d´infermeria del Vallès.
Consorci Sanitari de Terrassa
Als centres del CST (Hospital de Terrassa, de Sant Llàtzer i set centres d´atenció primària) treballen 980 professionals. Hi ha 540 infermeres, 360 auxiliars d´infermeria, 41 sanitaris (portalliteres) i 28 llevadores.
Grup Mútua Terrassa
El personal sanitari, entre atenció primària i hospital, suma 1.168 professionals. Hi ha 741 infermeres (559 d´hospital), 302 auxiliars d´infermeria (264 d´hospital), 43 llevadores i 29 fisioterapeutes d´hospital.

Tres perfils de personal sanitari
Infermer/a. Tenen cura de les persones i les famílies. A l´hospital proporcionen atenció directa e integral al pacient i la seva família avaluant la situació de salut i ajudant a realitzar activitats que contribueixen al  restabliment o acompanyant a una mort digna.
Auxiliar d´infermeria. Col·laboren amb les infermeres en la cura del pacient realitzant tasques com la mobilització, higiene i confort de la persona enllitada, suport en la alimentació, presa de constants. També realitzen les tasques de neteja del material d´ús sanitari. 
Fisioterapeutes. Als hospitals, els fisioterapeutes vetllen per la rehabilitació física i funcional dels pacients ingressats. Intervenen en  persones que poden perdre o han perdut la mobilitat per  una malaltia neurològica, pulmonar o respiratòria o per una intervenció quirúrgica entre altres.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook