GentDT

¿Què podem fer per afrontar a casa la calor de l'estiu?

29.05.2016 | 04:00
¿Què podem fer per afrontar a casa la calor de l'estiu?
¿Què podem fer per afrontar a casa la calor de l'estiu?

A l’estiu, un grau menys incrementa el consum d’energia en un 12%. Un motiu més que suficient per valorar si l’aire condicionat és l’opció més recomanable per afrontar les altes temperatures o és millor recórrer altres solucions com poden ser els tendals, els ventiladors o, senzillament, millorar els tancaments de portes i finestres per aconseguir la màxima eficiència dels aparells de climatització.

Controlar l’eficiència
El mercat ofereix un ampli ventall de solucions per als equips d’aire condicionat: fixos, per refredar estances de manera còmoda i eficient; portàtils, sense instal·lació i traslladables d’un cantó a un altre de la casa i els climatitzadors evaporatius portàtils, entre d’altres. El consumidor també pot triar entre els ventiladors de sostre i els portàtils, a banda dels humidificadors i purificadors que ajuden a millorar la qualitat de l’aire.
Ara bé, si us decanteu per l’aire condicionat heu de saber controlar la seva eficiència. Com? Calculant la potència de l’aparell per adaptar-la a les necessitats reals de l’usuari perquè una major potència no sempre es tradueix en unes millors prestacions i 2,5 kilowatts són suficients per refredar 20 metres quadrats de l’habitatge. Cal recordar que aquests aparells poden consumir fins a 36 kilowatts si estan endegats les 24 hores del dia. Cinc graus per sota de la temperatura exterior són suficients per aconseguir la sensació de frescor.

Tendals: llum i caliu
No obstant això, hi ha una solució que històricament sempre ha estat efectiva i que pot resultar més econòmica. Parlem dels tendals que avui dia ofereixen un nivell de protecció molt alta contra els raigs ultraviolats, que va en funció del color triar. Les teles més clares són més permeables els UVA que les fosques. En funció de la tonalitat, el tendal pot bloquejar entre el 80% i el 95% de l’energia solar i també transmetre diferents sensacions (el blau fa que s’accentuï la percepció de frescor i el groc fa més caliu), tot i que la densitat del teixit també influeix. Si és molt dens bloquejarà millor els raigs UVA que si no ho és.
Per conservar-lo en òptimes condicions és recomanable no recollir-lo si la roba és humida perquè les partícules i els elements atmosfèrics contaminants que es dipositen conviden a que la roba floreixi. Tampoc s’aconsella l’ús de netejadors de forta pressió perquè poden eliminar el tractament que s’aplica a la roba per resistir la brutícia i la brutícia. Es pot netejar amb una solució d’aigua i sabó neutre, amb un respatllat suau després d’haver tret la pols.

Refredar l’habitatge
Una altra alternativa són els vidres de protecció solar, que eviten l’escalfament excessiu de l’habitatge; les persianes que ajuden l’aïllament tèrmic i els llepis orientables, que converteixen la llum solar intensa en il·luminació ambiental difusa. No obstant això, també ajuda una bona ventilació de l’habitatge obrint les finestres per la nit, perquè s’alliberi la calor acumulada durant el dia i tenir plantes a l’exterior perquè al regar-les crea un flux d’aire fresc que ajuda refredar la casa. Són petites accions que ajuden a reduir la factura de la llum.

Com conseguir un ambient agradable
Temperatura. A l’estiu és ideal mantenir-la entre 24º i 26º. Baixar-la més té un cost econòmic i energètic afegit. Abans d’endegar-lo recordeu-vos en comprovar l’estat dels filtres i dels purificadors.
Grau d’humitat. És aconsellable situar-lo entre el 40% i el 60%. També heu de controlar que l’aire circuli de manera uniforme, a la velocitat adequada i de manera difusa per aconseguir la temperatura desitjada.
Pressió sonora. Actualment els aparells són menys sorollosos i més eficients que fa uns anys.Tot i això, si ha d’anar a l’habitació és fonamental comprovar el nivell de soroll que genera. El màxim permès són 24 decibels.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Noticias relacionadas