GentDT/Gastronomia

Dieta: el millor pla anticàncer

29.05.2016 | 04:00
L´alimentació ha de ser variada i molt colorista
L´alimentació ha de ser variada i molt colorista

L’alimentació té un paper molt important en la prevenció de moltes malalties i també en el desenvolupament de tumors cancerosos. Bona part de les causes del càncer té a veure amb els factors ambientals, però també amb l’estil de vida i la dieta. La nutricionista Gemma Morales, experta en alimentació per prevenir malalties oncològiques, ofereix uns consells pràctics sobre quins aliments són recomanables i quins no per dur una vida saludable en el seu llibre “Pla anticàncer”. També brinda informació a aquelles persones que han superat la malaltia o que en aquests moments hi lluiten.
“La nostra alimentació ha de ser variada, molt colorista, amb diferents vegetals i fruites, amanida amb oli d’oliva verge i llimona i cuinada a foc lent”, descriu la nutricionista oncològica. Un altre dels seus consells és consumir dues racions de verdures i hortalisses al dia i que una d’elles sigui crua; prendre dues o tres peces de fruita diàries, menjar llegums dos o tres cops a la setmana, evitar els embotits cada dia i consumir menys carn. Millor pa amb xocolata negra per esmorzar.
En el seu llibre destaca el te verd, el bròquil, el tomàquet, la cúrcuma, el raïm i la magrana com a “superaliments”. Diu que ens proporcionen efectes positius.

Quins aliments evitar?
Per tal de disminuir l’entrada de substàncies carcinògenes al nostre cos, l’experta recomana no consumir sovint carns vermelles, carns i peixos fumats, sucres de ràpida absorció, fregits i greixos trans i refrescs, entre d’altres.
També hem de prescindir dels aliments cuinats a altes temperatures. Aconsella rentar molt bé la fruita i verdura, per eliminar productes químics, i rebutjar els aliments oxidats. Els mètodes de cocció més sans són al vapor, bullits i els guisats a foc lent. 

I si la persona està malalta?
L’alimentació també pot millorar la qualitat de vida dels malalts de càncer. Amb tot, cada tipus de tumor i cada persona són diferents i per això es recomana visitar una nutricionista. Determinats tipus de molècules, que trobem en aliments com els llegums o les hortalisses, poden ajudar a frenar la proliferació de les cèl·lules malignes. Si el pacient canvia d’hàbits i augmenta el consum de fruites i verdures, pren greixos bons i evita els sucres refinats farà que el tractament sigui més efectiu. I, de tant en tant, una mica de xocolata com a recompensa.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook