Benjamín Piñero: "No es tracta d'una malaltia nova ni sobrediagnosticada"

29.05.2016 | 04:00
Benjamín Piñeiro és especialista en psiquiatria del CST
Benjamín Piñeiro és especialista en psiquiatria del CST

Benjamín Piñeiro és especialista en psiquiatria del CST
Quina és la seva visió del TDAH?
En contra del que opinen diversos corrents o fins i tot polítics o personatges públics, no es tracta d’una malaltia nova, sobrediagnosticada o inventada per interessos mèdics o farmacèutics. Existeixen descripcions del segle XIX i hi ha estudis que indiquen que en l’edat adulta el trastorn està infradiagnosticat.
És un transtorn greu?
Comença en etapes precoces de la vida i per tant afecta a etapes vitals en el desenvolupament evolutiu i pot tenir conseqüències greus si no es tracta.
Hi ha casos en què, en diagnosticar a nens, s’observa el mateix trastorn en pares?
És probablement el trastorn psiquiàtric amb major component hereditari. És molt freqüent que algun pare se senti identificat amb els símptomes del seu fill quan s’explica la clínica.
El tractament farmacològic és tan efectiu en els adults com en els nens?
Existeixen actualment nombrosos estudis que confirmen l’eficàcia del tractament farmacològic en a l’adult. Cada cop disposem de millors tractaments tant en l’edat infantil com en l’edat adulta.
Quins són els primers canvis que nota l’adult quan comença el tractament?
De forma ràpida s’aprecia una millora clara en l’atenció i concentració. Posteriorment també millora l’inquietud motora i/o l’impulsivitat.
Quin missatge en positiu dóna al les persones diagnosticades amb TDAH?
És un trastorn cada vegada més conegut i estudiat. El coneixement és major i els tractaments farmacològics i psicològics han demostrat gran eficàcia.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook