GentDT

Celiaquía: Dir adéu al gluten per sempre

16.05.2016 | 04:00
Celiaquía: Dir adéu al gluten per sempre
Celiaquía: Dir adéu al gluten per sempre

Un de cada cent catalans és celíac, encara que el 85 per cent no n’ha estat diagnosticat. Una altra dada destacable és que en el nostre territori hi ha 75 mil famílies on almenys un dels seus membres pateix aquesta intolerància. I és que la celiaquia és precisament una intolerància permanent al gluten caracteritzada per una reacció inflamatòria en la mucosa de l’intestí prim que dificulta l’absorció dels nutrients dels aliments. El gluten és una proteïna present en alguns cereals com el blat, ordi, sègol, espelta, triticale (híbrid del blat i l’ordi) i, possiblement, l’avena.
Actualment, l’única manera de tractar la malaltia és mantenir una dieta sense gluten per a tota la vida. Amb aquest escenari, el fabricant de productes sense gluten ha de treballar no només per arribar al seu consumidor amb les millors condicions i garanties de seguretat sinó també per fer-ho de la forma més visible. A més, el mercat de productes aptes per a celíacs i per a persones que no volen incloure el gluten en la seva dieta és un mercat emergent, amb una oferta comercial cada vegada més atractiva per al consumidor. Però adquirir aquests productes és complicat, ja que no es troben a tot arreu i els seus preus acostumen a ser més elevats que els dels productes “normals”.

Augment d’oferta i demanda
No obstant això, al mercat espanyol hi ha hagut un augment significatiu de productes etiquetats amb la llegenda “sense gluten” respecte al 2009, data en la qual es va aprovar la directiva europea de l’etiquetatge. L’oferta és molt diversa, i es poden trobar des dels petits productors fins a una cada vegada major presència de les marques blanques en els lineals dels supermercats. De fet, els supermercats van ser els primers a incorporar aquests productes, que també estan cada cop més presents en forns i pastisseries. Altres llocs on es poden trobar són herbolaris, tendes de dietètica i algunes farmàcies.
Un altre dels problemes amb els quals es troben amb freqüència els celíacs és anar a dinar o a sopar a fora. Trobar un restaurant que cuini sense gluten és complicat. És per aquest motiu que els tretze gremis de restauració de la Federació Intercomarcal d’Hostaleria i Restauració (FIHR) s’han sensibilitzat amb el col·lectiu i han apostat per fer del 2016 l’any de la restauració sense gluten. D’aquesta manera, els gremis s’han compromès amb l’Associació Celíacs de Catalunya per incrementar el nombre d’establiments aptes per a celíacs així com el coneixement dels protocols de seguretat alimentària en la restauració.

Conte infantil
Sota el títol “Arantxa, que li feia mal la panxa”, l’Associació Celíacs de Catalunya, en col·laboració amb Mercadona, ha editat un conte per explicar la celiaquia als més petits. Amb aquesta publicació, l’entitat vol dotar de material divulgatiu els pares perquè puguin explicar als nens com hauran de conviure amb la malaltia amb un llenguatge carregat de metàfores. L’entitat ha lliurat exemplars a 2.300 centres educatius.

Símptomes freqüents
La celiaquia se sol manifestar durant els primers anys de vida, especialment durant la infància, però pot aparèixer a qualsevol edat. Les manifestacions de la malaltia varien d’unes persones a unes altres.
Alguns dels símptomes comuns són dolor i distensió abdominal, fatiga i debilitat, diarrea crònica, pèrdua de gana i pes, flatulències i irritació de la pell. També es poden presentar erupcions cutànies i nafres a la boca. Els adolescents poden tenir una pubertat tardana i és possible que la persona celíaca no en mostri símptomes fins que passi per un esdeveniment emocional o físic estressant.

Aliments amb i sense gluten
Sense gluten per naturalesa. Són aliments que no contenen gluten en la seva naturalesa i que no han estat manipulats prèviament. Per exemple, arròs, blat de moro, carn, peix, verdura, fruita, llet, ous...
Específics per a celíacs. Productes elaborats per a celíacs, que es troben a farmàcies, botigues de dietètica o supermercats, i estan inclosos a la Llista d’Aliments sense Gluten. Pa, galetes, pa ratllat, pasta, base de pizza, magdalenes...
Elaborats. Grup majoritari que es troba bàsicament en supermercats i que per saber si són aptes cal consultar la Llista d’Aliments sense Gluten en vigor i les actualitzacions. Salses, postres, plats preparats, làctics, embotits...

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook